Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
Vuosi: 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

10.11.2022 Laittomasti maassa olevien terveyspalveluiden laajentaminen hiertää hallituspuolueiden välejä



TIEDOTE 10.11.2022
JULKAISUVAPAA

Laittomasti maassa olevien terveyspalveluiden laajentaminen hiertää hallituspuolueiden välejä

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli tänään hallituksen esitystä, joka mahdollistaisi laajat terveyspalvelut laittomasti maassa oleville. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen esitti asian pöytäämistä 17.11.2022 kokoukseen. Asian käsittely keskeytyi ja hallitus piti neuvottelutauon.

”Tehtyämme pöytäysesityksen kokous keskeytyi ja oppositio poistui valiokuntahuoneesta käytävälle. Odotimme käytävässä hallituspuolueiden neuvottelua noin 15 minuutin ajan. Tämän jälkeen valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ilmoitti kokouksen jatkuvan. Kokous ei ollut kuitenkaan enää päätösvaltainen, sillä hallituksen edustajat keskustaa lukuun ottamatta poistuivat paikalta. Me opposition edustajat olimme kyllä paikalla. Nyt herää kysymys, että mitä hallitus aikoo tämän lakiesityksen kanssa tehdä. Ilmiselvästi se hiertää hallituksessa. Viisainta olisi perua esitys”, valiokunnan perussuomalaiset jäsenet arvioivat.

Juvonen ja valiokunnan muut perussuomalaiset jäsenet, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen näkevät esityksessä lukuisia riskejä.

”On selvää, että esitetty lainsäädäntö mahdollistaisi Suomen terveydenhuoltojärjestelmään kohdistuvan hybridisodankäynnin. Puolassa ymmärrettiin, että Venäjä voi ohjata suuria määriä ihmisiä rajalle, ja rakensi Kaliningradin rajalle aidan muutamassa päivässä. On käsittämätöntä, ettei Suomen hallitus ymmärrä näitä uhkia, vaan sinisilmäisesti kuvittelee, että Suomeen tullaan vain hyvissä tarkoituksissa. Perussuomalaisille on selvää, että esitys pitäisi hylätä jo kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Olemme pyytäneet esityksen vaikutuksista ja kustannuksista lisäselvityksiä sekä asian käsittelyä myös hallintovaliokunnassa. Hallituspuolueille hallintovaliokunnan lausunnon pyytäminen ei kuitenkaan sopinut”, Juvonen, Juusonen ja Reijonen kertovat.

Edustajien tietojen mukaan asian käsittely jatkuu ensi viikon kokouksissa.




28.06.2022 Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hallituksen läpi junttaama työttömyysturvan lisäpäivien poisto kurjistaa yli 55-vuotiaiden työttömien aseman



TIEDOTE 28.6.2022
JULKAISUVAPAA


Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hallituksen läpi junttaama työttömyysturvan lisäpäivien poisto kurjistaa yli 55-vuotiaiden työttömien aseman

Eduskunta äänesti tiistaina esityksestä, jolla lakkautetaan asteittain yli 55-vuotiaiden työttömien työttömyysturvan lisäpäivät. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen esittivät esityksen hylkäämistä, koska se tarkoittaa hallitukselta merkittävää heikennystä kohteena olevien työttömien asemaan.

- Perussuomalaiset pitävät yli 55-vuotiaiden työttömyyttä ja erityisesti heihin kohdistuvia irtisanomisia vakavana yhteiskunnallisena ongelmana, johon pitää löytyä ratkaisu. Nyt hallitus kuitenkin junttasi läpi esityksen, joka ei luo yhtään uutta työpaikkaa tai vaikeuta yli 55-vuotiaiden irtisanomista, vaan tekee siitä työnantajille entistä edullisempaa ja kaiken lisäksi heikentää samalla irtisanottujen työttömyysturvaa, Juvonen, Juuso ja Reijonen kiteyttävät.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemat asiantuntijat nostivat esiin useita epäkohtia esityksessä.

- Esityksessä lisäpäivät ollaan korvaavinaan muutosturvalla, jonka sisältö kuitenkin riippuu irtisanotun aikaisemmista tuloista. Korkeakoulutettu, hyväpalkkainen asiantuntija saa siis laadukkaampaa koulutusta kuin matalapalkka-alalta irtisanottu duunari. Asiantuntijat epäilivät lisäpäivien poiston työllisyysvaikutuksia, mutta katsoivat sen johtavan entistä useampien ikääntyvien työttömien putoamiseen ansiosidonnaiselta työttömyysturvalta työmarkkinatuelle. Samalla kasvatetaan toimeentulotuen ja asumistuen menoja ja kuntien velvoitetyöllistämisen kustannuksia. Jo aikaisemmin hallitus junttasi läpi aktiivimalli kakkosen, jonka se nimesi uudelleen pohjoismaiseksi työnhakumalliksi. Hallitus vähentää työnantajilta irtisanomisen kustannuksia ja samaan aikaan tarjoilee irtisanotuille työntekijöille pelkkää keppiä, eikä porkkanaan inflaation ja maatalouden toimintaedellytysten heikentämisen takia pian ole kenelläkään varaa. Tämänkö vasemmistohallituksen mielestä irtisanottu duunari ansaitsee? Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.

Perussuomalaiset edustajat näkevät työttömien kurittamisen sijasta kustannuskilpailukyvyn parantamisen avainasemassa työllisyysasteen nostamiseksi.

- Vasemmistohallitus tuntuu omaksuneen kokoomukselta ideologian, jossa työttömyys johtuu laiskuudesta ja on työnhakijan oma vika, josta häntä pitää rangaista, jotta hän menisi töihin. Sen sijaan hallitukselta tuntuu unohtuvan, että etenkään kasvukeskusten ulkopuolella irtisanotuille työntekijöille ei välttämättä ole uusia työpaikkoja tarjolla, ovatpa he kuinka aktiivisia tahansa. Tällöin aktiivimalli ei toimi. Jotta työttömät saadaan töihin, tarvitaan lisää työllistäviä yrityksiä, ja tässä on avainasemassa kansallinen kilpailukyky. Hallitus on kuitenkin keskittynyt lähinnä kilpailukyvyn alas ajamiseen, kun se on opposition toistuvista vetoomuksista huolimatta laiminlyönyt puuttumisen mm. hälyttävälle tasolle kohonneisiin polttoaineiden hintoihin, jotka tekevät kuljetusten ja työssäkäynnin kustannuksista kohtuuttomia. Pitkien etäisyyksien maassa sen enempää yrittäminen kuin työssäkäyntikään ei kannata, jos kaikki tulot hupenevat autoa tankatessa, Juvonen, Juuso ja Reijonen muistuttavat.





Tutustu julkaistuihin kirjoituksiini eri lehdissä vuosien varrella.


 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi