Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 Arja Juvonen ammattikuva
Vuosi: 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008

06.06.2024 Eu:n elpymisrahoja ikääntyneiden asumispalvelujen ilmastointeihin - vanhukset läkähtyvät helteellä kuumuuteenTiedote

EU-vaaliehdokas, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) esittää, että Suomen tulisi hakea ja käyttää Euroopan unionin tukia sekä elpymisrahastosta saatuja rahoja vanhusten asumispalvelujen ja kotien ilmastoinnin ja viilennyksen kuntoon laittamiseen. Helleaaltojen aikaan vanhusten hoivayksiköt, sairaalat ja kodit ovat hengenvaarallisia ja vanhukset läkähtyvät kuumuuteen, Juvonen muistuttaa.

THL on selvittänyt, , että kesällä 2018 helleaalto aiheutti lähes 400 ylimääräistä kuolemaa ja riskiryhmässä ovat juurikin ikääntyneet, sillä ikääntyessä lämmönsääntelyn kyky heikkenee ja elimistö kuivuu helpommin. Kuumuus pahentaa myös muiden sairauksien oireita.

Italiassa koronaajan elpymisvälineen rahoja on valunut italialaisten kotien remontteihin. Italian hallitus on linjannut, että ”Superbonus 110” avustuksella mahdollistetaan italialaisten talojen remontit ilmaiseksi. Raha tulee elpymispaketin varoista ja italialaiset ovatkin anoneet avustusta runsaasti. Rahalla on vaihdettu ikkunoita, parannettu energiatehokkuutta ja asennettu aurinkopaneeleja ja lämmityslaitteita.

Korona ajan elpymispaketti lappasi suomalaisten rahoja Eurooppaan ja tätä perusteltiin sillä, että se edistää rakenteellisia uudistuksia, jotta Eurooppa pärjää maailmanlaajuisessa kilpailussa. Sen sanottiin olevan vastaus ennakoimattomaan kriisiin ja ehkäisevän yksittäisten maiden velkakriisin laajenemista. Sitä perusteltiin solidaarisuudella, jota ilman Euroopan unionin yhtenäisyys ja olemassaolo tulisi haastetuksi. Suomen maksuosuus elpymisvälineestä on noin 7,2 miljardia euroa, mutta takaisin saamme vain noin 2,6 miljardia euroa. Perussuomalaiset vastustivat Eun elpymispakettia, jonka käyttötarkoitukset olivat jo silloin epäselviä. Kun italialaiset laittavat suomalaisten antamat rahat omiin remontteihinsa, mekin voimme siis tehdä samoin. Myös EU- tukia on ryhdyttävä hakemaan sairaaloiden ja ikääntyneiden hoivayksikköjen ilmastointien kuntoon laittamiseen. Vanhuksemme tarvitsevat viilennystä kesähelteiden kuumuuteen, Juvonen vaatii.
17.05.2024 Olen ehdolla EU- vaaleissa 2024 : Tästä klikkaamalla voit katsoa esittelyniLisätietoa >>26.04.2024 Tiedote 26.4. 2024: Terveysturvallisuus myös teemaksi eurovaaleissa - antibioottiresistenssi uhka myös SuomelleKansanedustaja, eurovaaliehdokas Arja Juvonen (ps) toivoo, että antibioottiresistenssin torjuntaan liittyvät terveysturvallisuus kysymykset nousisivat esille vahvemmin niin eurovaaleissa, mutta myös myös Euroopan parlamentissa.

On pään työntämistä pensaaseen, mikäli ei ymmärrä terveydelle vaarallisten uhkien leviämistä Euroopassa. Aion pitää tätä teemaa yllä jatkossakin kaikkialla, sosiaali- ja terveydenhuollon taustan omaava Juvonen sanoo.

Antibioottiresistenssin on todettu olevan ilmastonmuutostakin suurempi uhka maailmalle. Euroopan tautivirasto ECDC on todennut, että tilanne Etelä-ja Itä -Euroopassa on Pohjois-Eurooppaa huonompi. On arvioitu, että vuonna 2019 antibiooteille resistensseille bakteereille kuoli maailmassa viisi miljoonaa ihmistä. EU:n alueella antibioottiresistenssi aiheuttaa noin 35 000 ylimääräistä kuolemaa ja Suomessa noin 90 vuosittain. Antibiooteille resistenssit bakteerit ovat näkymätön vihollinen, joita vastaan taistellaan kaikissa maailman sairaaloissa, mutta niiden taittamiseksi on toimittava koko Euroopan tasolla. Syöpähoidot ja leikkaukset jäävät myös toteutumatta, mikäli infektioita ei saada torjuttua ja hoidettua.

Eurooppa on käynyt viime vuosina oppikoulun koronapandemian kanssa. Toimintamallit olivat hukassa ja Euroopassa paljastui haasteita esimerkiksi rokotteiden saatavuudessa ja lääkehuoltovarmuudessa. Suomen huoltovarmuusvarastoista löytyi vanhentuneita hoitotarvikkeita. Euroopassa on syytä ryhtyä nopeasti varustautumaan omavaraisuuteen lääkkeissä ja Pohjoimaiden tulisi laatia tarkat suunnitelmat myös harvinaisten sairauksien lääkkeiden riittävyydestä yllättävissä tilanteissa. Pohjoismainen yhteistyö on äärettömän tärkeää myös antibioottiresistenssin torjunnassa, Juvonen sanoo.
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi