Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
Vuosi: 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008

26.12.2018 Varusmiesten lisävakuutusturvassa aukkoja - tein Oikeuskanslerille asiasta kantelun 26.12. Rovajärven ja Raaseporin onnettomuudet puhuttivat eduskunnassa ja Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry vieraili luonaniLisätietoa >>25.12.2018https://demokraatti.fi/tapahtuuko-tassa-minkaannakoinen-kohtuus-rovajarven-ja-raaseporin-onnettomuudet-puhuttivat-eduskunnassa14.12.2018 Perussuomalaiset vaativat toimia seksuaalirikosten ehkäisyyn: ”Olemme esittäneet lukuisia toimia”TIEDOTE 13.12.18
julkaisuvapaa


Perussuomalaiset vaativat toimia seksuaalirikosten ehkäisyyn: ”Olemme esittäneet lukuisia toimia”


Perussuomalaiset vaativat tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla hallitukselta toimia kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi. Perussuomalaisten mukaan hallitus on epäonnistunut pitämään kansalaisia turvassa, kuten esimerkiksi Oulun raiskaustapaukset todistavat.

- Jokainen seksuaalirikos on liikaa, on tekijä sitten kantasuomalainen tai maahanmuuttaja. Kuitenkin tietyiltä alueilta tuleva maahanmuutto korostuu selvästi seksuaalirikostilastoissa, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen totesi.

Perussuomalaiset ovat kauden aikana esittäneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden säilöönottoa, lukuisia turvapaikkaehtojen kiristyksiä, pikapalautuksia ja rajatarkastuksia ennaltaehkäisevinä toimenpiteinä. Tällaisia toimia ei kuitenkaan ole otettu käyttöön.

- Tiedättekö, miten suomalaiset äidit nyt ohjeistavat tyttäriään? He sanovat, että pitkä tukka piiloon illalla kulkiessa, ettei näy, että olet tyttö! Juvonen kivahti

Perussuomalaiset korostivat, että Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan jo vuonna 2010-2011 Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä tulleet olivat jopa 17-kertaisesti yliedustettuja raiskausrikostilastoissa.

- Nyt on toimittava sen sijaan, että suumme tukitaan ja vain selitellään ja hyssytellään. Naisemme, lapsemme – kaikki suomalaiset – vaativat tekoja.

- Mitä aiotte tehdä tälle tilanteelle? Juvonen kysyi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vastasi, että vuoden alussa tulee voimaan lakimuutos, joka helpottaa karkotuksia, jos syyllistyy törkeisiin rikoksiin. Lisäksi rangaistusasteikkoja seksuaalirikoksista ollaan kiristämässä. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lisäsi, että kaikkien on elettävä maassa maan lainsäädännön mukaan.


Lisätietoja:

Arja Juvonen, 050 531 1108
07.12.2018 Armeijassa liikutaan kirjaimellisesti harmaalla alueella - varusmiehiltä puuttuu lisävakuutusturva - onko varusmiehen henki Suomen valtiolle täysin arvoton?Tiedote 7.12. 2018

Itsenäisyyspäivänä Lapissa tapahtui jälleen kuolemaan johtanut sotilastapaturma. Edellinen tapahtui vuosi sitten Raaseporissa, jossa menehtyi kolme varusmiestä. Varusmiehet ovat tällä hetkellä täysin tuuliajolla lisävakuutusturvansa kanssa. Sitä ei ole heillä ollenkaan. Onko varusmiehen henki Suomen valtiolle täysin arvoton?
Tilanne on katastrofaalinen ja koska hallitus ei siihen näytä haluavan puuttua, on presidentti Sauli Niinistön jyrähdettävä, kansanedustaja Arja Juvonen(ps) vaatii.

Rauhanturvaajien vakuutusturva parani 1.1. 2017, jonka jälkeen rauhanturvaajat tai heidän edunsaajansa ovat voineet saada loukkaantumisen, vammautumisen tai kuoleman tapauksen vuoksi korvauksia enimmillään 210 000 euroa. Varusmiehille tällaista vastaavaa turvaa ei silloin annettu. Suomen hallitus asetti silloin vapaaehtoisesti rauhanturvaajaksi lähtevät ja lakisääteistä asevelvollisuutta suorittavat nuoret miehet täysin eri arvoiseen asemaan.

- Rauhanturvaajat ovat turvassa ansainneet, mutta en voi ymmärtää, miten varusmiehet on jätetty alempiarvoiseen asemaan. Tilanne on kerrassaan absurdi. Syyksi näenkin, että rauhanturvaajilla on ollut paremmat lobbausjoukot takanaan. Toinen arveluni on se, että eduskunnassa asiaa ei joko tajuta tai edustajilla ja hallituksen jäsenillä ei ole ollenkaan poikalapsia, varusmiesten oikeusturvaa eduskunnassa jo kaksi vuotta eteenpäin ajanut kansanedustaja Arja Juvonen sanoo.

- Olen tehnyt asiaan liittyen kaksi lakialoitetta ja vakuutusturvan parantamiseen tähtäävä aloite on edennyt nyt lain tasolle. Hallitus on määritellyt, että laki astuisi voimaan 1.1. 2019. Koska lakia aletaan siis soveltaa vasta ensi vuoden alusta, tarkoittaa se sitä, että varusmiespalveluksessa menehtyneet tai heidän edunsaajansa tai vakavasti loukkaantuneet eivät ole tällä hetkellä oikeutettuja lisävakuutukseen tai lisäkorvauksiin, Juvonen kertoo.

- Yhden Raaseporin kuolonuhrin isä on ollut minuun yhteydessä ja kertonut, että läheiset ovat saaneet vain hautauskuluja. Tämän epäkohdan oikaisemiseksi, lain soveltamisesta taannehtivasti aikaan 1.1. 2017, tein toisen lakialoitteen, jonka allekirjoitti kylläkin eduskunnan enemmistö. Viime keskiviikkona siitä äänestettäessä sitä kannatti kuitenkin vain 31 kansanedustajaa.

-Jos oma lapseni olisi nyt armeijassa, käskisin hänet äidin käskyllä sieltä pois ja palauttaisin takaisin vasta 1.1. 2019, kun lisävakuutusturva on saanut lainvoiman. Ennen sitä armeijassa liikutaan kirjaimellisesti harmaalla alueella. Kuka kantaa tästä vastuun, Juvonen kysyy.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311108
Sotevaliokunta, jossa sotilastapaturmalait on käsitelty

04.12.2018 Olen jättänyt keskustelualoitteen seksuaalirikollisuus Suomessa ja sen ennaltaehkäisy. Oulun tapausten myötä on nostettava tämä aihe esiin. Hyssyttelyn on loputtava. Onpa sitten kantasuomalainen tai maahanmuuttaja - #ei raiskauksilleLisätietoa >>03.12.2018 Varusmiesten lisäkorvauksen maksamiselle sotilastapaturman tai kuolemantapauksen johdosta takapakkia - sosiaali - ja terveysvaliokunta hylkäsi esitykseni korvausten maksamisesta taannehtivastiVarusmiesten tapaturmia ei aiota korvata taannehtivasti – Perussuomalaisten Juvonen: Tämä on suuri vääryys

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tänään sotilastapaturma- ja palvelussairauslain käsittelyn. Käsitelty laki on lähtöisin kansanedustaja Arja Juvosen (ps.) vuonna 2017 laatimasta lakialoitteesta, jolla esitettiin varusmiespalvelusta suorittavien varusmiesten vakuutusturvan parantamista samalle tasolle kuin vapaaehtoisessa kriisinhallinnassa toimivilla. Kriisinhallinnassa toimivien vakuutusturvaa parannettiin 1.1.2017, jolloin heille tai heidän edunsaajilleen kirjattiin lakiin tuntuvat korvaukset vahinkotapaturmien tai kuolemantapauksen johdosta.

- Nyt valiokunnan hyväksymä laki korvaa vain 1.1.2019 jälkeen sattuneet sotilastapaturmat ja kuolemantapaukset, mutta unohtaa täysin varusmiesten tapaturmat tätä ennen, Juvonen kritisoi.

Juvonen toteaa, että yhdenvertaisuuden kannalta varusmiehiin kohdistuvaa lakia olisi tullut soveltaa myös taannehtivasti 1.1.2017 jälkeen sattuneisiin tapaturmiin. Laki ei myöskään tule korvaamaan mahdollisesti tämän vuoden loppuun saakka tapahtuvia vahinkoja asevelvollisuutta suoritettaessa.

- Vaikka laki tuokin asevelvollisuutta suorittaville vakuutusturvan ja heidän tilanteensa paranee tulevaisuudessa, sen voimaantulossa on kuitenkin erittäin suuri yhdenvertaisuuden epäkohta ja kansantajuisesti ajateltuna jopa vääryys.

Lakialoite asiasta tyrmättiin

Juvonen teki lain käsittelyn yhteydessä lakialoitteen, jossa esitettiin, että lakia sovellettaisiin taannehtivasti 1.1.2017 alkaen myös varusmiesten kohdalla. Näin varusmiehet olisivat samassa asemassa kriisinhallinnassa toimivien kanssa. Lakialoitteen allekirjoitti eduskunnan enemmistö.

- Tällä taannehtivuudella muun muassa järkyttävässä Raaseporin tasoristeysonnettomuudessa uhreiksi joutuneet varusmiehet tai heidän edunsaajansa, sekä kaikki muut 1.1. 2017 jälkeen palvelustaan suorittaessa loukkaantuneet tai pysyvän vamman saaneet varusmiehet, olisivat olleet oikeutettuja korvauksiin, Juvonen kertoo.

- Joudun kuitenkin äärettömän pettyneenä ja surullisena kertomaan, että valiokunta ei kannattanut aloitettani, vaan esitykseni kaatui valiokunnan äänestyksessä äänin 12-2. Tämä on raadollista, kohtuutonta ja käsittämätöntä, Juvonen purkaa tuntojaan.

Juvonen pitää käsittämättömänä, että varusmiespalveluksen suorittaneet ovat edelleen täysin vailla riittävää vakuutusturvaa.

- Prioriteetit ovat tässä asiassa täysin hukassa, Juvonen sanoo.

Vielä yksi yritys

Juvonen kertoo, että hän tulee esittämään vielä kertaalleen eduskunnan täysistunnossa tämän lain voimaantuloa taannehtivasti.

- Tulen esittämään myös lausumia, joilla otetaan kantaa muun muassa puolustusvoimien turvallisuuden parantamiseen entisestään, Juvonen täsmentää.

Juvonen vetoaa myös presidentti Sauli Niinistöön lain vahvistajana.

- Toivon, että hän näkisi tämän inhimillisen ja ymmärtävän puolen tässä asiassa ja ottaisi kantaa tai tekisi lakiin esitettyjä muutoksia. Korvaukset sotilastapaturmiin joutuneille on korvattava 1.1. 2017 lähtien eli samalta ajalta kuin kriisinhallinnassa toimivat rauhanturvaajat ovat niitä voineet saada, Juvonen toistaa.


Arja Juvonen /ps
Sosiaali- ja terveysvaliokunta
050- 5311108
08.11.2018 Perussuomalaiset esittävä sote-lakeja hylättäviksi: ”Vaarantaa vakavasti palvelut ja yhdenvertaisuuden”TIEDOTE 7.11.18
julkaisuvapaa

Perussuomalaiset esittävä sote-lakeja hylättäviksi: ”Vaarantaa vakavasti palvelut ja yhdenvertaisuuden”

Soteuudistuksen mietintö on valmistunut vihdoin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, josta paketti lähtee perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Perussuomalaiset esittävät yhdessä muun opposition kanssa pakettia hylättäväksi.

- Mitä pidemmälle valmistelu on edennyt ja asiaan on tutustuttu, sitä enemmän ongelmia on esiintynyt, toteaa kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps.).

Maakuntien rahat eivät tule riittämään

Perussuomalaiset toteavat, että uudistus aiheuttaisi valtavan rahoitusvajeen palveluiden tuottamiseen. Näin on suuri riski, että palvelutasoa joudutaan vähintäänkin heikentämään.

- Tämä vaarantaa potilaiden perusoikeuksien ja yhdenvertaisen kohtelun toteutumisen. Tämän ovat todenneet myös lukuisat asiantuntijat, Juvonen huomauttaa.

Markkinamalli ei ollut alkuperäisessä suunnitelmassa

Perussuomalaisten mukaan valmistelu on ollut erittäin puutteellista, joka on johtanut työn pitkittymiseen toistuvien korjauksien ja paikkailuiden vuoksi.

- Tässä olisi pitänyt edetä hallitusohjelman alkuperäisen kirjauksen mukaisesti niin, että ensin perusterveydenhuolto olisi laitettu kuntoon julkisin hartein. Nyt meinataan rikkoa myös toimivia osia, Juvonen ihmettelee.

Miten palveluita osataan hakea?

Mikäli sote-uudistus toteutuu tällaisenaan, monia palveluita saa haettua jopa ainoastaan netistä. Perussuomalaiset pelkäävät, ettei monikaan ikäihminen osaa hoitaa asioita näin.

- Millä ensinnäkin kuvitellaan, että vanhus osaisi valita itsekseen parhaan palveluntuottajan ja vielä asioimaan netin kautta? Juvonen kysyy.

- Muutenkin vanhukset on unohdettu koko valmistelussa. Asiakassuunnitelman sitovuuden poistaminen ja sen muuttaminen vähäarvoiseksi paperiksi on hämmentävää. Sillä ei ole mitään juridista merkitystä. Tämä on todella suuri epäkohta heille, joilla palveluntarve on suuri, Juvonen jatkaa.

Hallitus otti valtavan riskin EU-komission suhteen

Lisäksi monet tahot ovat huomauttaneet, että soten valinnanvapauslait olisi pitänyt notifioida EU:n komissiolle, sillä vaarana on, että paketin notifioimatta jättäminen vaarantaa sote-palveluiden toteutumisen.

Notifiointi sai kannatusta muilta asiantuntijoilta, mutta ei ministeriön asiantuntijoilta, Juvonen ihnettelee.

Ongelmia on ja odotettavissa perustuslakivaliokunnasta voi olla bumerangina takaisin tulevaa materiaalia. Mutta annetaan heille nyt työrauha. Töitä heilläkin soten parissa riittänee, Juvonen toteaa.


Arja Juvonen
050-5311108
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen21.10.2018 Hoitoalan soveltuvuuskokeet palautettava ja sora- lainsäädäntö uudistettavaTiedote 21.10. 2018

Hoitajakouluun kelpaa kuka vaan, kirjoitettiin Helsingin sanomissa tänään 21.10. 2018. On hyvä, että alan opettajat uskaltavat vihdoinkin avata suunsa. Nyt on ryhdyttävä välittömästi etsimään ratkaisuja tilanteeseen, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) vaatii.

Pääsykokeet ja henkilökohtaiset haastattelut tulee palauttaa hoitoalan opintoihin pyrkiville. Näihin kohdennetut resurssit ovat satsausta potilasturvallisuuteen ja hyvään ja laadukkaaseen terveydenhoitoon. Alalle soveltumattomuuteen ratkaisuja hakevassa ns. Sora lainsäädännössä on myös korjattavaa ja tiukennettava. Opinto-oikeus tulee voida keskeyttää nopeasti, mikäli havaitaan, että opiskelijalla ei ole edellytyksiä opiskelulle ja alalle. Opiskelijalta tulisi myös vaatia entistäkin nopeammin esimerkiksi huumeainetestiä, mikäli sille olisi epäilyjä, vaatii kansanedustaja Arja Juvonen (ps).

Alalle opiskelevista on varmasti enemmän niitä, jotka hallitsevat opinnot ja kokevat alan omakseen. On siis tärkeää, että koko alaa ja lähihoitajaopiskelijoita ei leimata. Kun alalle hakeutuu joko pakon sanelemana tai ohjattuna alalle sopimattomia henkilöitä, olemme pulassa ja pelottavan asian keskellä. Tämä suuntaus on kuitenkin yhteiskunnan tekemä, sillä pääsykokeet hoitoalan opinnoista on poistettu ja sisään mennään heittämällä. Hoitoalan koulutusta järjestetään myös työvoimapoliittisessa koulutuksena ja ala voi olla monelle myös se viimeinen toive työllistymiseen.

Hoitoalalle soveltumattomuuteen ratkaisuja antava ns. sora-lainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2012. Edellä mainittuihin lakeihin sisältyy opiskeluoikeuden peruuttaminen, jonka tavoitteena on parantaa turvallisuutta koulutuksessa ja sen jälkeisessä työelämässä. Ongelmana tässä lainsäädännössä on kuitenkin se, että laeissa säädetyt edellytykset opiskeluoikeuden peruuttamiselle ovat tiukat. Opiskelija tulee myös aina ensisijaisesti ohjata tukitoimien piiriin ja pyrkiä näin poistamaan opiskelun jatkamiseen liittyvät mahdolliset esteet.

Opiskelun tukemisessa siis joustetaan, ymmärretään ja annetaan siimaa jopa kohtuuttoman pitkään. Raja on ilmeisesti nyt tullut vastaan, kun alan opettajat astuvat julkisuuteen. Tämä heidän viestinsä on otettava ehdottoman vakavasti.
Tein jo vuonna 2014 kirjallisen kysymyksen ministerille hoitoalan pääsykokeiden tilanteesta. Oli kerrassaan uskomatonta, että pääsykokeet suunniteltiin poistettavaksi. Oli päivän selvää, mitä seurauksia asiasta tulee olemaan. Alalle pääsee henkilöitä, joilla ei ole alan edellyttämiä ominaisuuksia.

Tulee myös muistaa, että hoitoalalla on ollut myös niitä aikoja, kun pääsykokeet kouluun kestivät parikin päivää ja opiskelijaksi pyrkivän piti näyttää kaikki kykynsä alalle. Mikä ihme on muuttanut näkökulman sellaiseksi, että pääsykokeita ei tälle tärkeälle ja vastuullisella alalle tarvita, Juvonen kysyy.

Arja Juvonen
050-5311108

JK. Ministeri Sanni Grahn - Laasonen ilmoitti sunnuntai-iltana, että soveltuvuuskokeet palautetaan.

10.10.2018 Hallituksen sote-sekoilu jatkuu – valiokuntaan jälleen uusia pykäliäTIEDOTE 10.10.2018
julkaisuvapaa

Juvonen: Hallituksen sote-sekoilu jatkuu – valiokuntaan jälleen uusia pykäliä

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaan tuodaan jatkuvasti uusia pykäliä ja perusteluja liittyen valinnanvapauslakiin. Tämä todistaa sen, että ”melkein valmiiksi” sanottu sote ei ole lähelläkään valmista, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps).

– Uusia pykäliä on tuotu pitkin viikkoa ja viimeksi eilen illalla klo 19.30. Perustelut illallisen pykäliin tulivat taasen tänä aamuna. Kuka pysyy enää kärryillä soten valmistelussa ja tässä sekamelskassa? Lakipykälät ovat sekaisin ja mitä enemmän niitä viilaa, sitä hankalammaksi käy.

Valiokunta on nyt käsitellyt valinnanvapauslain mietintöä ja siirtynyt siinä jo yleiskeskusteluun. Menettely tuntui Juvosen mukaan uskomattomalta, sillä valiokunnalle on vielä tänä aamuna tuotu ministeriöstä lisäselvityksiä liittyen valinnanvapauslakiin.

– Miten hallitus voi olettaa, että mietinnöstä voidaan käydä yleiskeskustelua, kun asioita, vieläpä pykäliä, tuodaan vielä näin kalkkiviivoilla valiokunnan jäsenten tietoon? Tulee tunne, että ei näitä asioita taida olla tarkoituskaan ymmärtää, kunhan vaan hutkitaan läpi, kritisoi Juvonen.

– Kyllä tässä voidaan jo todeta, ettei tästä ole tulossa mitään muuta kuin sutta, varsinainen susi-sote. Saa nähdä, mitä kaikkea korjattavaa perustuslakivaliokunta tuleekaan vielä löytämään tästä sotepaketista, Juvonen sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokousti aamulla ja jatkaa vielä tänään klo 19.

Lisätietoja:
Arja Juvonen, 050-5311108
06.10.2018Olen tavattavissa
lauantaina 6.10. 2018

Tikkurilan markkinat Vantaalla klo 11 - 14 PS teltalla

Nurmijärven Klaukkala Uudenmaan Maanpuolustuspäivä
klo 1604.10.2018 Sotepaketti levällään: prioriteetit hukassa ja maakuntajakokin kuin väärällä harpilla piirrettyTiedote 4.10. 2018

Soten maakuntalaki on jumissa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja syyksi on nostettu hallituksen sisällä vellova eripura Vaasan laajan sairaalapäivystyksen säilyttämisestä.

Vaikea uskoa, että Vaasan sairaala on kuitenkaan ainoa kivi hallituksen kengässä, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen arvioi.

Jos hallitus olisi järkevä, se lähtisi pohtimaan paitsi Vaasan säilyttämistä, myös maakuntien määrää. Voiko 18 maakunnan malli voi olla kestävä? Nyt olisi todellakin syytä nostaa tuokin asia tikun nokkaan: uhkana on, että jotkut alueet eivät tule selviämään taloudellisesti suurten muutosten keskellä. Eikö voitaisi puhua reilusti rahasta ja sen riittävyydestä? Maakuntajako on kaiken kaikkiaan kuin väärällä harpilla piirretty. Uudellemaalle on tulossa maakuntien jättiläinen, 1,6 miljoonan ihmisen maakunta, jonka rahoitusvajeeksi on arvioitu karkeasti 300 miljoonaa euroa. Sitten taasen on pienemmän väestöpohjan maakuntia. Täysin päätön jako, Uudenmaan kansanedustaja Juvonen toteaa.

Suomen kansalaisten, veronmaksajien, näkökulmasta olisi reilua, että peli pantaisiin nyt poikki ja keskityttäisiin niihin ongelmiin, jotka ovat Suomessa ne todellisimmat. Sosiaali- ja terveyspalveluiden perustason parantaminen, terveyskeskukseen lääkärille pääsyn ja oikea-aikaisen hoidon saamisen nopeutuminen, erikoissairaanhoidon lähetteen saaminen - siinä toteutettava lista. Hyvä ensihoito ja päivystystaso, valmius hoitaa potilas sujuvasti, vanhustenhoidon turvaaminen, Juvonen listaa.

Kerron esimerkin. Henkilö yritti päästä terveysasemalle lääkärille kontrollitutkimuksiin oireidensa kanssa. Lääkärin ajan saaminen kesti liian kauan. Henkilö ehti saada ennen vastaanottoa aivoinfarktin ja halvauksen, jonka aiheuttajaksi paljastui eteisvärinä. Potilaan hoidon ja kuntoutuksen hintalappu, mutta myös hänen inhimillisten kärsimystensä määrä on mittaamaton. Päivystyksen, yliopistosairaalan ja kuntoutussairaalan kautta kotihoidon piiriin. Tällaisten tapahtumien tulisi olla kirkkaita tienviittoja, jotka ohjaavat sen, millaista sotea Suomi todellisuudessa tarvitsee. Suomessa ei pääse edelleenkään lääkärille ja jos pääsee, joutuu odottamaan kohtuuttomasti. Soten ykkösprioriteetin tulee olla lääkärille pääsy ja perusasioiden toimivuus. On ikävää, että nyt prioriteetit ovat hallitukselta hukassa, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sotevaliokunta
050-5311108
03.10.2018 Lakiesitys, jolla korjataan vain hamassa tulevaisuudessa vammautuneen varusmiehen vakuutusturvaa ei riitä- Lakia tulee soveltaa myös taannehtivasti esim Raaseporin turman uhreilleLakiesitys, jolla korjataan vain hamassa tulevaisuudessa vammautuneen varusmiehen vakuutusturvaa ei riitä. Lakia tulee soveltaa myös taannehtivasti, eli esimerkiksi lokakuun 2017 Raaseporin onnettomuuden uhreille tulee antaa oikeus korvauksiin.

Tein keväällä 2017 lakialoitteen, jolla esitettiin parannuksia varusmiesten vakuutusturvaan. Kriisinhallinnassa toimivat eli rauhanturvaajat saivat parannetun vakuutusturvan jo 1.1.2017, mutta varusmiehet jäivät silloin tuon lain ulkopuolelle.

Raaseporin traaginen VR:n kiskobussin ja puolustusvoimien maastokuorma-auton törmääminen lokakuussa 2017 sysäsi eteenpäin varusmiesten tilannetta parantavaa lakia, joka on juuri nyt käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Lain on tarkoitus astua voimaan 1.1. 2019.

Olen iloinen, että lakialoitteeni sisältö vihdoinkin toteutuu ja varusmiesten vakuutusturva saadaan samalle tasolle kuin kriisinhallinnassa toimivien. Mutta olen myös hyvin surullinen, että siihen tarvittiin Raaseporin kaltainen tragedia.

Onkin oikeus ja kohtuus, että tulevaa lakia sovelletaan taannehtivasti. Niin Raaseporin onnettomuuden uhrien, mutta myös niiden kaikille muiden, jotka ovat joutuneet tapaturmien uhreiksi 1.1. 2017 ( silloin kun laki kriisinhallinnassa toimivien vakuutusturvasta astui voimaan)olisivat oikeutettuja korvauksiin. Olen tehnyt lakialoitteen, jolla esitän tapaturmien uhreiksi joutuneille varusmiehille korvauksia maksettavaksi taannehtivasti

Paitsi kaiken oikeudentajun mukaan ajateltuna, se on myös sydämellä ajateltuna ainoa oikea tapa toimia tässä asiassa. Toivon, että kansanedustajat allekirjoittavat lakialoitteeni asiasta.
02.10.2018 Irtisanomisaika muutos koskettamaan 10 hengen yrityksiä vain bluffia - mikä on lakiesityksen todellinen syy?Tiedote 2.10.2018

Nyt esitetyt muutokset ns. irtisanomislakiin eivät ratkaise asian syvintä huolta. Irtisanomislakia on nyt sanottu muutettavaksi siten, että se koskisi 10 työntekijän yrityksiä.

Nyt tehty muutos on vain bluffia. On syytä pohtia tarkasti, että mikä on hallituksen todellinen syy irtisanomislain tuomiseen oven raosta kuin väkisin. Uskon sen olevan alkupotku sille, että hallitus haluaa edistää paikallista sopimista ja irtisanomisia myös isommissa yrityksissä ajan myötä. Pidän erittäin vaarallisena tilannetta, jossa vaikkapa luottamusmies ryhtyisi neuvottelemaan työnantajan edustuksen kanssa työntekijöiden palkoista tai muista työehdoista. Sellaista luottamusmiestä tai luottamusnaista on vaikea löytää, jolta löytyy siihen hartioita, itsekin luottamusmiehenä toiminut Juvonen sanoo.

Myös irtisanomislain muutostarpeita selvittävän työryhmän tulee kertoa hyvissä ajoin aikomuksistaan. Kannan suurta huolta 50 plus työntekijöistä ja siitä, että millaiseen irtisanomisliuskaan heitä mahdollisesti ollaan ohjaamassa.

Nykyinen irtisanomislain esitys koskettamaan 10 työntekijän yritystä on selvä singnaali työntekijälle. Kannattaa tarkasti miettiä meneekö töihin pieneen yritykseen. Ymmärrän toki täysin yrittäjän näkökulman asiassa, mutta riski siirtyy tässä työntekijälle.

Itse lähtisin kehittämään rekrytointia siten, että sinne syntyisi mahdollisimman hyviä toimintatapoja. Työntekijän rekrytointi on avainasemassa. Lisäksi korostaisin koeajan merkitystä. Sinä aikana työnantajalla on mahdollisuus päättää epäonnistuneen rekrytoinnin jatkumo.

Yrittäjäperheestä lähtöisin olen nähnyt yrittäjyyden haasteet. Arvostan pienyrittäjiä ja olen tavannut monia pienyrittäjiä, jotka tekevät yhteiskuntavastuullisesti töitä. Pienyrittäjissä on myös koettu, että heidän eettisyyttään epäillään ja hallitus on lyömässä heidän otsaansa potkujen antajan leiman. Tämän hallituksen esityksen juoni onkin jotakin muuta ja tulemme sen vielä pian kuulemaan. Voisiko hallitus kertoa, Juvonen kysyy.


Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311108
02.10.2018 Ministeri Orpo lyönyt sotehanskat jo henkisesti tiskiinKansanedustaja Arja Juvonen pitää hyvänä, että (ps) valtiovarainministeri Petteri Orpo myöntää reilusti hallituksen sotemallin epätäydellisyyden (Hs 29.9.2018). Orpo toteaa haastattelussa, että ”Ei tämä täydellinen malli ole, mutta minusta aika hyvä, jota voi kehittää toimeenpanovaiheessa”.

- Ministerin lausunto antaa myös ymmärtää, että sotehanskat alkaa olla lyöty jo henkisesti tiskiin. Hän on tietoinen, että ei tästä hyvää sotea ole tulossa ja esittää lääkkeeksi sitä, että lain kehittämistä jatkettaisiin sen toimeenpanovaiheessa. Orpon ei pitäisi kuitenkaan antaa ylimääräistä siimaa sotelle, kun sen asiakohdissa on kuitenkin epäselvyyttä. Ei ole myöskään reilua sanoa, että lain epäkohdat korjataan vasta tulevaisuudessa lain toimeenpanovaiheessa. Kyllä lain on oltava hyvin valmisteltu ja varmalla pohjalla jo aikaisemmin, Juvonen sanoo.

- Ministeri Orpo vaikuttaa lyöneen jo henkisesti sotehanskat tiskiin.Hän on tietoinen, että ei tästä hyvää sotea ole tulossa ja esittää lääkkeeksi sitä, että lain kehittämistä jatkettaisiin sen toimeenpanovaiheessa. Orpon ei pitäisi kuitenkaan antaa ylimääräistä siimaa sotelle, kun sen asiakohdissa on kuitenkin epäselvyyttä. Ei ole myöskään reilua sanoa, että lain epäkohdat korjataan vasta tulevaisuudessa lain toimeenpanovaiheessa. Kyllä lain on oltava hyvin valmisteltu ja varmalla pohjalla jo aikaisemmin, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sosiaali- ja terveysvaliokunta
050-5311108

21.09.2018 Olen tavattavissa perjantaina, lauantaina ja sunnuntainaPerjantaina 21.9. 2018

Raaseporin markkinat klo 15.00 - 16.00
Inkoo, S - Marketin piha klo 16.30 - 17.30
Siuntio, Capellan parkkipaikka klo 18 - 19

Lauantaina 22.9. 2018

Pornaisten messut klo 10 - 11
Askola Sale klo 11.30 - 12.30
Pukkila Sale klo 13 - 14
Myrskylä Sale klo 14. 30 - 15.30
Lapinjärvi keskus klo 16 - 17
Loviisa K- Supermarket 18 - 19

Sunnuntaina 23.9. 2018

Tuusula Hyrylän markkinat klo 12 -

08.09.2018 Hyvinkäällä ja Keravalla viikonloppuna tavattavissaOlen tavattavissa

Hyvinkäällä

8.9. 2018 lauantaina klo 10 - 11
Kirjastoaukio Hyvinkään PS 10 vuotta- juhlassa
Paikalla myös Uudenmaan PerusNaiset- tule juttusille!

Keravalla Sirkusmarkkinoilla olen tavattavissa kahtena päivänä

8.9 lauantaina klo13 - 14
9.9. sunnuntaina klo 12 - 14


24.08.2018 Tavataan perjantaina Espoossa ja lauantaina Vuosisatamarkkinoilla VihdissäTavataan perjantaina Espoo päivänä Espoossa
Iso Omena Piispansilta klo 10 - 11, Omenan Palvelutori 3krs klo 12 - 13, Espoontori klo 14 - 16 ja Suvelan Ostari klo 17 - 19

Lauantaina Vuosisatamarkkinoilla Vihdissä klo 12 - 14

Tule juttusille!
18.08.2018 Torilla tavataan! Espoon Perussuomalaisten järjestämä Perhetapahtuma lauantaina Espoon Keskuksen Asematorilla - Tule mukaan!Espoon Perussuomalaiset järjestävät Perhetapahtuman Espoon Keskuksen Asematorilla lauantaiaamuna 18.8.2018 klo 11.00 - 14.00.
Tilaisuudessa on musiikkia ja eri esiintyjiä, sekä makkaraa ja lettujen paistoa.
Olen tavattavissa koko päivän tilaisuudessa ja paikalla on myös Uudenmaan PerusNaisia ympäri Uuttamaata.

Nähdään lauantaina!

17.08.2018 Kansalaisaloitteiden syrjään sysääminen estettävä - erillinen valiokunta kiiretuuraajaksi aloitteiden käsittelyssäTiedote 17.8.2018

Niko Vartiainen (Näkökulma 17.8.18 Helsingin Sanomat) kirjoittaa, että kansalaisaloitteet saatetaan sysätä syrjään, sillä eduskunnalla ei ole aikaa käsitellä niitä enää tällä eduskuntakaudella. Vartiainen nostaa esiin erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiireisen aikataulun ja työpaineen liittyen soteen. Monet eduskuntaan saapuneet kansalaisaloitteet odottavat juurikin pääsyä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn (vakuutuslääkärien lausunnot, kansanedustajien sopeutumiseläke poisto, aktiivimallin kumoaminen), mutta valiokunnan sotekiire saattaa estää aloitteiden käsittelyä. Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps) toteaa, että Vartiaisen huoli on todellinen.

Eduskunta on rakentanut kansalaisaloitemallin, jonka toimimattomuus ja hitaus on tullut vastaan usein eduskunnassa. Tällainen ei ole hyvää demokratiaa. Kun kansalaisaloitteet pysähtyvät eduskunnassa tulee tunne, että koko malli on vain tekohengitystä kansan huoliin. Eduskunnassa on ollut muun muassa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioiden koventamiseen tähtäävä kansalaisaloite jo vuosia käsiteltävänä. On ikävää, että sekään aloite ei ole edennyt, Juvonen sanoo.

Juvonen uusikin jo aikaisemmin talvella esittämänsä ehdotuksen, että eduskuntaan perustetaan oma ja erillinen valiokunta, joka käsittelee vain kansalaisaloitteita. Tällainen valiokunta voisi myös tarttua toimeen tarvittaessa tai juurikin niissä tilanteissa, joissa kansalaisaloitteen vastaanottaneen valiokunnan kiire ja työtaakka estävät kansalaisaloitteen käsittelyynottamista sen varsinaisessa valiokunnassa. Kiiretuuraajaa tarvitaan ja toki aloitteiden kanssa voisi myös tarvittaessa miettiä vaihtoehtoista valiokuntaa mietinnön antajaksi, Juvonen sanoo.

Kansalaisaloite on kansan ääni, eikä sitä saa haudata eduskunnan paperipinojen alle. Kansalaisaloitteissa on usein myös vaikeita ja hyvinkin eettisesti pohdittavia asioita. Jotta aloitteen tekijöille ja kansalaisille ei tulisi tunnetta, että aloitteet työnnetään syrjään niiden sisällön takia, erillinen nopeasti reagoiva valiokunta ja käsittelyn ripeys ja läpinäkyvyys vastaisi tähänkin huoleen. Mikäli kansalaisaloitteita ei käsitellä ja ne raukeavat eduskunnan ajan puutteen vuoksi, on kansalaisaloite malli turha, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen (ps)
Kansanedustaja
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen
050-531110811.08.2018 Olen tavattavissa Etelä-Pohjanmaalla perussuomalaisten toriteltoilla viikonloppunaPohjanmaalla on viikonloppuna monet markkinat ja perussuomalaiset ovat myös markkinoilla mukana. Tule juttusille!

Lauantaina 11.8.
Jalasjärvi, Aukustimarkkinat klo 11.00 - 12.30
Peräseinäjoen markkinat klo 13.00 - 15.00

Sunnuntai 12.8.
Kauhajoen kesämarkkinat klo 11.00 - 13.00
08.08.2018 Soteuudistusta ja valtion turvallisuuskysymyksiä ei tule asettaa vastakkain- suomalaiset eivät ansaitse tällaisia verukkeitaTiedote 8.8. 2018

Valtiovarainministeri Petteri Orpo toivoi budjetin tiedostustilaisuudessa, että sotea saadaan eteenpäin ja siten eduskunnasta löytyisi myös tiedustelulain mentävä aukko. Ministeri Orpo näyttää yrittävän tuoda vastuuta turvallisuus, siviilitiedustelu ja tiedustelulakiasioita sosiaali- ja terveysvaliokunnan pöytään, espoolainen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps) sanoo.

Onhan se uskomatonta, että tällaisella verukkeella hallitus lähtee nyt ajamaan sotelakeja maaliin. Että ilman sotea ei olisi tehtävissä tiedustelulakia, Juvonen kritisoi.

Turvallisuus, siviilitiedustelu ja tiedustelulaki tulee viedä muihin pöytiin pohdittavaksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei kaipaa yhtään lisäpainolastia tai hoputusta sotelakien ja valiokunnan työskentelyn ylle. Suomalaisten ei myöskään tarvitse kuulla hallitukselta tällaisia verukkeita. Soteuudistusta ja valtion turvallisuuskysymyksiä ei tule asettaa vastakkain, Juvonen sanoo.

Valinnanvapauslaissa riittää paljon vielä purtavaa. Valinnanvapaus kokeilussa Jyväskylässä mukana ollut terveysalan yrityksiin kuuluva Pihjalalinna teki kesällä omat johtopäätöksensä soteuudistuksen valinnanvapaudesta jättämällä kokeilut kesken vedoten siihen, että yritykselle on tullut kokeilusta tappiota (HS 30.7.18). Terveydenhuollon raadollisuus bisneksenä paljastuukin pikkuhiljaa ja Pihjalalinnan viesti on selkeä. Avoimesti asioista puhuvia yksityisiä juurikin tarvitaan, jotta sotelakeihin liittyviä kysymysmerkkejä saadaan esiin. Sosiaali- ja terveydenhuolto, perusterveydenhuollon palvelut, tavallisen ihmisen hoito, vanhusten- ja vammaistenhoito ja palvelut eivät ole bisnestä niiden tuottajille. Mikäli niistä sellaista halutaan, tarkoittaa se suurta säästöä juuri niistä hoidon peruskustannuksista eli esimerkiksi tarvikkeista, palveluista ja henkilöstön määrästä ja koulutustasosta. Valinnanvapaus voi luoda riskin siihen, että näistä perusasioista joudutaan tinkimään markkinoilla pärjätäkseen. Kärsijänä siinä on sitten ihminen eli asiakas, Juvonen pelkää.

Ihmisen hoitamisen hinta, hoidon tarve ja määrä, esimerkiksi ikääntyneen kohdalla, on Suomessa on arvioitu alakanttiin. Se kertoo hoidettavien aliarvioimisesta. Siinä onkin sitten hallitukselle mietittävää ja Pihlajalinnan tapaus noussee myös sotelakien käsittelyssä esimerkkitapauksena keskusteluun. Kun tällaista viestiä tulee kuntakentältä, niin pakkohan sotessa on aikalisää ottaa ja asioita on analysoitava uudelleen. Sote ei etene kiirehtimällä, Juvonen muistuttaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelyyn on yritetty vaikuttaa monin eri keinoin hallituksesta ja kiire on ollut kaverina koko kuluvan kevään heinäkuulle saakka. Valiokunnan työskentely heinäkuussa päättyi epäluottamuslauseeseen, jossa keskusta ja sinisten edustaja syyttivät valiokuntaa toimintakyvyttömyydestä. Hallituksen tulisi laittaa omat rivinsä suoriksi ja pohtia sitä, että millä periaatteilla ja toimintatavoilla se ajaa pyrkimyksiään läpi.

Arja Juvonen (ps)
Kansanedustaja
Sosiaali-ja terveysvaliokunta
050-531110817.07.2018 Olen tavattavissa Porin Suomi Areenassa 17. - 18.7.Tiistaina 17.7. klo 17.00 - 18.30 Puuvillan kauppakeskus

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan
Terveysdebatti – hallitus vastaan oppositio

klo 12.45-14.15
Satakunnan Syöpäyhdistys
Yrjönkatu 2, 28100 Pori
Miten parantaa yhdenvertaisuutta syövänhoidossa?


Keskiviikkona 18.7. klo 13 - 14 PS puolueteltalla
09.07.2018 Tapetaanko meidät tällä Kelan taksiuudistuksella- kysyi potilas puhelussaan - Kelan korvattava yksityiset taksimatkat hoitoihinTiedote 9.7.2018

Kelan on korvattava Kelan taksiasiakkaille aiheutuneet ylimääräiset kustannukset taksimatkoista, jotka asiakas on joutunut tilaamaan muualta kuin Kelan välityskeskuksesta. Puhutaan jo sadoista euroista /potilas, vaatii kansanedustaja Arja Juvonen.

Säännön mukaan Kela korvaa vain Kelan maakunnan välityskeskuksesta tilatut kyydit. Kelan taksimatkoissa on kuitenkin ollut valtavia ongelmia ja viivästymisiä ja asiakkaat ovat joutunueet hoitoon ehtiäkseen tilaamaan yksityisen taksin ja maksamaan sen myös itse.

On pöyristyttävää huomata, miten Kelan taksiuudistus on käynnistynyt kuin täysin ilman harjoitusponnistusta. Tämäkin uudistus on osunut kaikkein heikompiin ihmisiin. Vakavasti sairaat ihmiset ovat tämänkin uudistuksen maksumiehiä ja naisia. Mikä ihme Kelan toimintatavoissa tai ohjauksessa on vikana, kun uudistukset tökkivät joka kerran? Tuoreessa muistissa on myös toimeentulon maksatukseen liittyvä episodi, joka sekin ontui ja otti voimille toteuttaa, Juvonen kysyy.

Sain tänä aamuna puhelun Kelan taksia kolme kertaa viikossa tarvitsevalta ihmiseltä, joka käy dialyysihoidoissa. Hoito alkaa säännöllisesti aamusta ja kestää noin viisi tuntia. Yhtenäkään aamuna viime viikon aikana taksikyytiä ei ole tullut. Asiakas on tilannut taksin yksityisesti ja maksanut sen myös itse. Myös sairaalasta kotiinpääsyn kanssa on ollut ongelmia. Potilas oli odottanut neljä tuntia kotiin pääsyä. Rahallisesti puhutaan jo sadoista euroista, joita kyydit maksavat. Tämä ihminen kysyi, että tapetaanko heidät tällä taksiuudistuksella, Juvonen kertoo.

Taksiautoilijat ovat olleet myös yhteydessä ja he ovat aidosti pahoillaan, hämillään ja pettyneinä uudistukseen. Taksiautoilijoita ei saa tämän uudistuksen aiheuttamista ongelmista syyttää.

Taksiuudistus liittyen Kela kyyteihin on valmisteltu huonosti ja vaikuttaa sille, että riskianalyysit tähän uudistukseen ovat jääneet täysin tekemättä. Tämä on todella pelottavaa, eikä nosta luottamusta uudistuksiin, joita hallitus ajaa. Keskeneräisesti tehtyä, kiireellä, aivan kuten soteakin ajetaan läpi vaikka harmaan kiven, Juvonen toteaa.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sosiaali- ja terveysvaliokunta
050-5311108

06.07.2018 Raukkamainen kirjelmöintinäytelmä päätti sosiaali- ja terveysvaliokunnan työviikonHallitus antoi tekohengitystä sotelle heinäkuun ylimääräisen viikon, jonka valiokunta istui tunnollisesti. Hallitus ilmeisesti kuvitteli, että valiokunnasta tulee kesällä lomalaitumille kaipaavia lampaita, jotka eivät pidä kansalaisten ja Suomen puolia vaan kumileimasimena ”laskee” liukuhihnalta soteuudistuksen ja valinnanvapauslain läpi ilman kritiikkiä tai perusteellista käsittelyä. Tämä käsitys oli väärä, työt tehdään huolella ja vastuullisesti.

Hallitus ajaa kiihtyneessä tilassa sotea eteenpäin. He eivät korvansa lotkauta sille, että valiokunnalta puuttuu vielä lakiesityksiin liittyvää vastinemateriaalia. Myös asiantuntijoita on ollut vaikea saada paikalle kuultavaksi kesäaikaan. Kiire on ollut pakottavaa ja se on syönyt valiokunnan työrauhaa.

Hallitus lähti soteleikkiin kevyesti, mutta leikille tulikin loppu perustuslakivaliokunnassa. Valiokunnan lausunnossa nousi esiin lukuisia korjaamista vaativia asiakohtia. Tätä korjaustyötä vastuuvaliokunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta, ei sitten saisikaan tehdä rauhassa.

Sotelakien lainvalmistelu on ollut ilmeisen kiireistä, joka on vaikuttanut myös laatua heikentävästi. Välillä tuntuu, että monissa kohdissa on kuin kokeiltu
kepillä jäätä, että kantaako. No ei kanna, hallituksen jää tulee pettämään syksyllä. Pääministerin ilmoitus oli vasta alkusoittoa. Hallitus on poistanut muun muassa asiakassetelin sitovuuden, joka on kerrassaan uskomatonta. Tämäkin tulee vielä bumerangina takaisin syksyllä.

Paniikkinappulaa painetaan silloin, kun peli on menetetty. Valiokunnan opposition toimintaa ja valiokunnan toimintakykyä arvostellessaan hallitus kompastuu omiin kengännauhoihinsa. Ja se lento ei ole kaunista katseltavaa. Paniikissa voi mennä toimintakyky ja se on mennyt hallitukselta, ei sosiaali- ja terveysvaliokunnalta.

Puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.) kohtaan esitetyt syytökset ovat kohtuuttomia. Hallituspuolueiden edustajien tämän päiväinen kirjelmöintinäytelmä oli raukkamaista.

Perustuslakivaliokunnan vastine oli vahva. Valinnanvapauslain korjaukset on tehtävä huolella. Perustuslakivaliokunta käy sosiaali- ja terveysvaliokunnan laatiman mietinnön sen valmistumisen jälkeen läpi vielä kertaalleen. Heidän pöydälleen ei tule lähettää mitään keskeneräistä tekelettä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastuu tässä asiassa on suuri.

Ystävällisin terveisin,
Arja Juvonen
Kansanedustaja (ps.)
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.
050-531110806.07.2018 Soteuudistus laittaa sinut nettiin - perussuomalaiset vaativat selkosoteaTiedote 6.7. 2018

Kansalaisille on aukeamassa soteuudistuksen myötä iso ikkuna, jonka näköala on sekava. Pärjätäkseen sotemarkkinoilla kansalaiset tarvitsevat tietoa, henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa, sekä selkokielisyyttä. Mikään soteuudistuksessa ei lupaa tällaista toimintaa. Ihmisiä ohjataan sen sijaan nettiin ja sähköisiin palveluihin. Kansalaisen kysyvään puheluun on vastattava tulevaisuudessa vieläkin enemmän, tai hän jää palloilemaan yksin suurelle ja sekavalle sotekentälle, kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja Uudenmaan perusnaisten puheenjohtaja Arja Juvonen(ps) vaatii.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on istunut nyt viikon ylimääräistä aikaa käsitelläkseen sotelakeja. Mitä enemmän asioita käsitellään, sitä varmemmaksi käy se, että juuri se itse asiakas, mummo tai pappa, sairas tai potilas, on unohtunut uudistuksen ytimestä. Ihminen on kadonnut, Juvonen kritisoi.

Suuri muutos on tuomassa sotekeskuksia, sekä julkista että yksityistä. On tulossa asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti. On tulossa valinnanvapaus, joka saa kaiken kuulostamaan helpota, sujuvalta ja vaivattomalta. Kansalaiselle annetaan lupausta mahdollisuudesta valita, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Kansalaisten tulisi kyetä vertailemaan ja arvioimaan täysin uudella tavalla palveluja. Ikääntyneen tulisi kyetä tekemään valintaa muun muassa hoivapaikan valitsemisen kanssa. Miten ihmeessä ne henkilöt, joilla ei ole yhteyttä sähköiseen maailmaan ja tietotekniikkaan näitä valintoja tekee? Palveluntuottajista tulisi saada erilaista vertailutietoa, mutta miten ja mistä esimerkiksi ikääntynyt henkilö tätä tietoa saa? Miten soteuudistuksessa turvataan niiden tilanne, jotka eivät osaa tai kykene toimimaan soteviidakon keskellä, Juvonen kysyy.

Perussuomalaiset ovat vaatineet koko soteuudistuksen ajan selkosotea. Ihmisten tulee saada tietää, mitä palvelujärjestelmässä tapahtuu. Perussuomalaisten peruskivenä on ollut palvelujen parantamisessa peruspalvelut: lääkärille ja erikoissairaanhoidon jatkohoitoon on päästävä. Vanhusten kotihoito on turvattava. Nämä vaatimukset on edelleen voimassa, mutta hallituksen valinnanvapaus esitys ei vastaa näihin vaateisiin. Yli kolmetuhatta sivua lakitekstiä ei anna meille varmuutta siitä, että nämä kohdat tulevat turvatuiksi, Juvonen sanoo.

Perussuomalaiset ovat suhtautuneet koko ajan soteuudistukseen kriittisen arvioivasti.
Asiantuntijoita, perustuslakivaliokuntaa ja kansalaisia kuultuamme on helppo todeta, että tämä linja on ollut ainoa oikea ja sillä jatkamme. Me emme tule kannattamaan soteuudistusta tällaisenaan, Juvonen sanoo.


Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen
050-531110826.06.2018 Tekohengitys sotelle ei riitä- sote viivästyy- saammeko hallituksen tiedonannon?Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänä aamuna päättänyt yksimielisesti, että se jatkaa työtänsä heinäkuun ensimmäiselle viikolle 6.7. saakka. Valiokunta kokoontuu myös ylimääräiseen kokoukseen 20.8. Vaikka valiokunta lisää kokouksia, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laaja sotelakipaketti saataisiin valmiiksi elokuuhun mennessä, toteaa kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps).

-Valiokunta lisäsi kokouksia, mutta aikataulu ei tule riittämään tämän suuren uudistuksen läpiviemiseen tänä kesänä. Annamme vain hetkellistä tekohengitystä tälle soteuudistukselle, arvioi Juvonen.

-Soten vieminen eteenpäin kesän aikana ei ole realistinen ajatus. Soteuudistus viivästyy, koska siinä on paljon korjattavaa ja uudelleen muotoilua. Se kertoo siitä, että lainvalmistelu on ollut puutteellista, Juvonen sanoo.

-Kuulemme parastaikaa vastinetta sosiaali- ja terveysministeriöstä liittyen perustuslakivaliokunnan esittämiin huomioihin ja korjausvaatimuksiin ja asiantuntijakuulemiset myös valinnanvapauslakiin ovat vielä edessä. Odotamme myös lakivaliokunnan lausuntoa.
Tämä sotenorsu on syötävä paloina eikä se tule valmiiksi kiireellä ja hötkyillen. Työ on tehtävä huolella, Juvonen muistuttaa.

-Nyt on myös syytä kysyä, että mitä pääministeri Juha Sipilän eilinen lausunto hallituksen tiedonannosta tarkoitti. Onko sellainen tulossa, vai oliko eilinen ulostulo vain heitto, jolla haluttiin vain sähköistää sotetunnelmaa. Soteuudistuksen viivästyminen on jälleen kerran yksi lisäisku hallitukselle ja hallituksen luottamus on koetuksella. Hallitus rakoilee, sehän on selvää ja ollut nähtävissä jo pitemmän aikaa, Juvonen toteaa.

-Kiireellä ei voi tehdä minkäänlaista lakia ja olisi sulaa hulluutta sanoa, että eihän sitä lakia kerralla kuntoon ole tarkoituskaan saada. Kyllä lain ja kansalaisia koskettavan suuren uudistuksen kanssa on kyettävä elämään ja sen on oltava hyvä. Kuka nyt huonoa haluaisi, Juvonen kysyy.

Arja Juvonen
Sotevaliokunta
050-5311108
25.06.2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunta laitettiin sotemottiin - ei saatu lausua sanaakaan julkisen talouden suunnitelmasta valtiovarainministeriölleTiedote 25.6.2018

Eduskunnassa on käsitelty tänään julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2019-2022. Julkisen talouden suunnitelmassa ei arvioida sote-uudistuksen taloudellisia vaikutuksia julkisen talouden tilaan. Erityisesti paheksuttavaa on, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei päässyt lausumaan laisinkaan julkisen talouden suunnitelmasta, vaan valiokunta ohitettiin täysin tylysti hiljentäen, kritisoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen kansanedustaja Arja Juvonen (ps).

- Sosiaali- ja terveysvaliokunta laitettiin sotemottiin, emmekä päässeet lausumaan valtiovarainvaliokunnalle julkisen talouden suunnitelmasta. Totuuden torvi, asiantuntijavaliokunta haluttiin hiljentää, Juvonen kritisoi.

-Tylyä toimintaa, vaikkakin juuri sosiaali- ja terveysvaliokunta on se, joka valmistelee soteen liittyvät mietinnöt. Emme ole pelkkä kumileimasin vaan olemme paljon vartijana ja perustuslakivaliokunnan esiin nostamien epäkohtien korjaajina. Ja juuri soten rahoitus on yksi asia, jonka perustuslakivaliokunta on nostanut esiin korjattavana kohtana, Juvonen muistuttaa.

- Soteuudistuksen vaikutukset julkiseen talouteen on jätetty arvioimatta, mutta kuitenkin hallitus pitää kynsin hampain kiinni mantrasta, 3 miljardin kustannussäästöistä. Hallitus ei voi kiistää sitä tosiseikkaa, että soteuudistus tuo tullessaan maakuntatalouden osalta suuria ongelmia tulevaisuudessa, mutta tulee myös heikentämään ihmisten tilannetta palvelujen saajana. Kun säästöjä haetaan, ne haetaan ihmisistä, hoidosta ja heidän palveluistaan. Kun samalla sote uudistukseen liittyvä asiakasmaksulaki loistaa poissaolollaan, voimmekin syystä kysyä, että mikä on sotepalvelujen hinta kansalaisille tulevaisuudessa, Juvonen kritisoi.

- Myös sotehenkilöstön tilanne on huolestuttava ja heidän keskuudessa on käynnissä jo paniikin omainen henkilöstöbingo. Työntekijät pelkäävät työpaikkojensa puolesta. Palkkaharmonisointi on nostamassa palkkoja, mutta tuleeko se koskettamaan kaikkia sotehenkilöitä. Pahoin pelkään, että tulossa on valtavat YT neuvottelut ja osa sotehenkilöstöstä jää ilman työtä. Säästöä tehdään henkilöstökuluista, Juvonen pelkää.

-Onko tulevaisuudessa työtä sotekentällä ja riittävästi hoitajia vai korvataanko vanhustenhoitaja digitekniikalla, kuten Hetemäen raportissa kerrottiin. Kotihoitajan kotikäynti turvataan tulevaisuudessa tietokoneen ja kännykän välityksellä, ihmistä ja hoitavaa kättä ei kuitenkaan korvaa kukaan, Juvonen muistuttaa.


Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sotevaliokunta
050-5311108

21.06.2018 Jos hallitus on vatuloinut ei sotevaliokunta ole ainakaan hutiloinut - Sotelakien viivästyminen hallituksen omaa syytäTiedote 21.6. 2018

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) ei allekirjoita pääministeri Juha Sipilän eilistä tiedotusta siitä, että sote lakien viivästyminen ja koko uudistuksen viivästyminen olisi sosiaali- ja terveysvaliokunnan syytä.

(Sipilä: Virkamiesarvion mukaan sote-uudistuksen alkaminen lykkääntyy 2021:een, jos sos.- ja terv.valiokunnan mietintöluonnos ei valmis heinäkuussa. STT, 20.6.2018).

Opposition edustajana ja soten ytimessä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvana en suostu allekirjoittamaan pääministerin lausuntoa. Aikataulut paukkuvat, mutta se on ihan hallituksen omaa syytä. Hallituksen omat urakkalaskelmat ovat pettämässä ja siihen hallitus saa etsiä syyt ihan omasta toiminnastaan.

Sotelakien valmistelu on ollut puutteellista ja perustuslakivaliokunnan esiinnostamat ja korjaamista vaativat asiat olivat odotettavissa. Perustuslakivaliokunnan lausunto on velvoittava ja meidän tulee tehdä vaadittu korjaukset huolella. Lainvalmistelussa on ollut vajavuutta ja puutteita, mutta hallitus ei ole niitä joko ymmärtänyt, osannut odottaa tai ei ole edes välittänyt tietää. Hallituksen lehmänkaupat valinnanvapaudesta ja maakuntauudistuksesta on johtanut siihen, että koko sotepaketti on solmussa ja sekaisin. Puolueiden omat pyrkimykset ja tavoitteet ovat ajaneet kaiken muun ohi. Koko sotepaketti on viivästynyt, mutta syylliset siihen eivät löydy todellakaan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta.

Lainvalmistelun heikkous on ollut esillä usein tällä hallituskaudella. On ollut lakiesityksiä, joita on vedetty pois ja joissa on ollut ongelmia. Nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan niskaan laitetaan valtavaa painetta ja kiirettä, jolla väkisin yritetään viedä tätä suurta soteuudistusta läpi. Painetta ja syyllistämistä ei kuitenkaan tule sysätä valiokunnan niskaan - opposition edustajana en suostu ottamaan vastuuta siitä, että hallituksen sotepaketti on sekaisin.

Kiireellä ei tule onnistunutta lainvalmistelua. Hallitus saa katsoa peiliin ja ryhtyä todenteolla toimiiin sen eteen, että lainvalmistelun laatu paranee tulevaisuudessa. Sotepaketti tulee myös tehdä huolella ja ajan kanssa. Jos hallitus on vatuloinut, niin sotevaliokunta ei ole ainakaan hutiloinut. Meillä on suuri vastuu siitä, mitä päästämme käsistämme läpi. Tämä uudistus on suomalaisia ihmisiä varten, se on tehtävä huolella. Kiirellä ja aikataulurajoilla ei tule valiokuntaa painostaa tai piiskata, Juvonen kritisoi.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311108

19.06.2018 Tiedote: Vanhustenhoidosta on tullut soten vähäpätöisin prioriteettiTiedote 19.6.2018

Vanhustenhoidosta on tullut soten vähäpätöisin prioriteetti, sanoo kansanedustaja Arja Juvonen (ps).

Vanhustenhoito on pudotettu täysin sotekehän ulkopuolelle. Vanhukset ja ikääntyneet on kuitenkin syyllistetty sillä, että he ovat kustannuserä ja ikääntymisestä johtuen kustannukset Suomessa kasvavat. Kolmen miljardin kustannussäästöjen hokeminen, mutta myös hakeminen on muuttumassa todeksi juurikin ikääntyneiden kustannuksella, Juvonen sanoo.
Helsingin Sanomat uutisoi juuri, että Suomen lähi- ja perushoitajaliitto on tehnyt oikeusasiamiehelle kantelun liittyen Etelä-Karjalan ja Eksoten alueen vanhusten kotihoidon tilanteeseen (Hs 19.6.18) Hoidon laadussa ja työntekijöiden kohtuuttomasta kuormituksesta on ollut ongelmia. Ei mitään uutta ja linja tulee Suomessa jatkumaan, mikäli vanhustenhoidon teemaa ei nosteta soten keskiöön, Juvonen sanoo.

Vanhusten kotihoitoon ei ole tulossa suurta ihmettä tapahtuvaksi, mikäli sitä ei sinne haluta tehdä. Sen sijaan sinne on esitetty säästöä muun muassa digitaalisten palvelujen myötä. Vanhuksen luokse mennään tulevaisuudessa kännykän tai tietokoneen linjaa pitkin, Juvonen muistuttaa.

Tämä tilanne Suomessa on jatkunut liian pitkään. Jos uudistetaan terveydenhuoltoa, on myös vanhuspalvelut uudistettava. Vanhustenhoidon kiire on yksi syy siihen, että ongelmia on. Kiire taasen johtuu siitä, että kotihoidossa ei ole riittävästi henkilöstöä. Kotihoidossa taasen on liian huonokuntoisia vanhuksia hoidettavana. Heidän hoidon tarpeensa on suuri ja sehän on täysin ymmärrettävää. Huonokuntoisen ikääntyneen paikka ei ole kotona, Juvonen muistuttaa.

Vanhustenhoidon laitospaikkoja lakkautetaan järjestelmällisesti. Tuo linja on jatkunut Suomessa hallituskaudesta toiseen. Linja on täysin väärä ja se tulee kumota soteuudistuksessa. Resursseja on kohdistettava laitospaikkojen rakentamiseen. Voisiko hallitus vastata, miten se aikoo luoda Suomeen yhdenvertaisen, sujuvan, potilasturvallisen ja oikea-aikaiseen vanhusten kotihoidon tilan. Eduskunta on sekaisin valinnanvapaudesta, mutta vanhuksen mahdollisuudesta valita ei puhuta. Pois silmistä, pois mielistä näyttää olevan hallituksen viesti Suomen vanhuksille ja heidän hoitajilleen, Juvonen kritisoi.


Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sote valiokunta
050-531110804.06.2018 Hallituksen tiedottaminen sotelakien käsittelyyn ristiriitaista- hallitus soutaa ja huopaaTiedote 4.6. 2018

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) pitää hallituspuolue kokoomuksen ja keskustan tämän aamuisia lausuntoja liittyen sotelakipaketin käsittelyyn ristiriitaisina. Lausunnot kertovat hallituksen sotuveneen huojumisesta, eikä sen soutajat näytä itsekään tietävän, että pitäisikö nyt soutaa vai huovata. (Iltasanomat 4.6.2018)

Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoo Iltasanomissa, että tarvitaan aikaa, eikä hän usko oman puolueensa valtiovarainministerin Petteri Orpon luomaan kiireiseen aikatauluun sotelakipaketin valmistumisessa. Sarkomaa nimitti ihmeeksi tilannetta, mikäli sotelait saataisiin käsiteltyä ennen kesätaukoa. Orpo on esittänyt, että lait on käsiteltävä ennen eduskunnan kesätaukoa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan vpj, keskustan Hanna Kaisa Heikkinen sen sijaan syyllistää oppositiota toteamalla, että oppositiosta riippuu, onko sillä tahtotilaa käsitellä lakiesitys napakasti eteenpäin. Kerrassaan uskomatonta tiedottamista tänä aamuna sosiaali- ja terveysvaliokunnan oven ulkopuolelta, kansanedustaja ja sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps)sanoo.

Hallituksen liitokset nitisevät ja sen sisällä käydään taistelua voittaako viisaus vai vallanhimo. On kerrassaan käsittämätöntä, että perustuslakivaliokunnan esiinnostamat epäkohdat tuntuvat valtiovarainministeriössä kevyiltä kuin kesätuuli. Esimerkiksi rahoituslakiin liittyvien epäkohtien korjaaminen sekä eu- notifionnin tarpeen selvittäminen ovat niin suuria kokonaisuuksia, että jo nuo asiat vaativat paitsi perusteellista aikaa, myös rahkeita asioiden käsittelyyn. Sotelakipaketti jää väistämättä syksyyn, mikäli hallituksessa on yhtään järjen ääntä, Juvonen sanoo.

Rahoitus on ollut sotevaliokunnassa kuuma peruna koko kevään. Meillähän oli tilanne, että hallituksen valiokunnan jäsenet jyräsivät äänestyksessä valiokunnalta mahdollisuuden lausua julkisen talouden kehyksistä tilanteessa, jossa eduskunta on käsittelemässä suurta sote-uudistusta. Uudistuksen tuomia lisäkuluja ei kuitenkaan ole huomioitu kehyksissä. Sotevaliokunnan opposition jäsenet ovat olleet järjestelmällisesti huolissaan sekä rahoituksen riittävyydestä, että kiireestä sotelakien eteenpäin viemiseksi. Siihen liittyi myös oppositionedustajien yhteinen kirjelmä eduskunnan puhemiehistölle, jossa vaadimme riittävän ja perusteellisen käsittelyn mahdollisuutta sotelakipaketille, Juvonen muistuttaa.

Kiireellä tehden syntyy sutta ja sekundaa, rakas Suomemme ja sen kansalaiset eivät ole sitä ansainneet. Hyvä, laadukas, yhdenvertainen ja käyttäjälleen kohtuuhintainen sosiaali- ja terveydenhuolto on liian arvokas uhrattava tämän kevään epävarmuuden markkinoille. Perustuslakivaliokunnan kritiikki valinnanvapauslaista on käsiteltävä hyvin ja ajan kanssa. Ehkäpä asiakasmaksulakiakaan, jossa säädetään asiakkaille tulevat maksut, ole vielä saatu eduskuntaan eli kyllä tässä on valtavasti kritisoitavaa. Mikähän on asiakkaan hintalapun hinta tulevaisuudessa, Juvonen kysyy.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sotevaliokunta
050-5311108

04.06.2018Tiedote 4.6. 2018

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) pitää hallituspuolue kokoomuksen ja keskustan tämän aamuisia lausuntoja liittyen sotelakipaketin käsittelyyn ristiriitaisina. Lausunnot kertovat hallituksen sotuveneen huojumisesta, eikä sen soutajat näytä itsekään tietävän, että pitäisikö nyt soutaa vai huovata. (Iltasanomat 4.6.2018)

Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoo Iltasanomissa, että tarvitaan aikaa, eikä hän usko oman puolueensa valtiovarainministerin Petteri Orpon luomaan kiireiseen aikatauluun sotelakipaketin valmistumisessa. Sarkomaa nimitti ihmeeksi tilannetta, mikäli sotelait saataisiin käsiteltyä ennen kesätaukoa. Orpo on esittänyt, että lait on käsiteltävä ennen eduskunnan kesätaukoa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan vpj, keskustan Hanna Kaisa Heikkinen sen sijaan syyllistää oppositiota toteamalla, että oppositiosta riippuu, onko sillä tahtotilaa käsitellä lakiesitys napakasti eteenpäin. Kerrassaan uskomatonta tiedottamista tänä aamuna sosiaali- ja terveysvaliokunnan oven ulkopuolelta, kansanedustaja ja sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps)sanoo.

Hallituksen liitokset nitisevät ja sen sisällä käydään taistelua voittaako viisaus vai vallanhimo. On kerrassaan käsittämätöntä, että perustuslakivaliokunnan esiinnostamat epäkohdat tuntuvat valtiovarainministeriössä kevyiltä kuin kesätuuli. Esimerkiksi rahoituslakiin liittyvien epäkohtien korjaaminen sekä eu- notifionnin tarpeen selvittäminen ovat niin suuria kokonaisuuksia, että jo nuo asiat vaativat paitsi perusteellista aikaa, myös rahkeita asioiden käsittelyyn. Sotelakipaketti jää väistämättä syksyyn, mikäli hallituksessa on yhtään järjen ääntä, Juvonen sanoo.

Rahoitus on ollut sotevaliokunnassa kuuma peruna koko kevään. Meillähän oli tilanne, että hallituksen valiokunnan jäsenet jyräsivät äänestyksessä valiokunnalta mahdollisuuden lausua julkisen talouden kehyksistä tilanteessa, jossa eduskunta on käsittelemässä suurta sote-uudistusta. Uudistuksen tuomia lisäkuluja ei kuitenkaan ole huomioitu kehyksissä. Sotevaliokunnan opposition jäsenet ovat olleet järjestelmällisesti huolissaan sekä rahoituksen riittävyydestä, että kiireestä sotelakien eteenpäin viemiseksi. Siihen liittyi myös oppositionedustajien yhteinen kirjelmä eduskunnan puhemiehistölle, jossa vaadimme riittävän ja perusteellisen käsittelyn mahdollisuutta sotelakipaketille, Juvonen muistuttaa.

Kiireellä tehden syntyy sutta ja sekundaa, rakas Suomemme ja sen kansalaiset eivät ole sitä ansainneet. Hyvä, laadukas, yhdenvertainen ja käyttäjälleen kohtuuhintainen sosiaali- ja terveydenhuolto on liian arvokas uhrattava tämän kevään epävarmuuden markkinoille. Perustuslakivaliokunnan kritiikki valinnanvapauslaista on käsiteltävä hyvin ja ajan kanssa. Ehkäpä asiakasmaksulakiakaan, jossa säädetään asiakkaille tulevat maksut, ole vielä saatu eduskuntaan eli kyllä tässä on valtavasti kritisoitavaa. Mikähän on asiakkaan hintalapun hinta tulevaisuudessa, Juvonen kysyy.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sotevaliokunta
050-5311108

01.06.2018 Sotehoppu loppu - valinnanvapauslain korjaaminen iso urakka ja rahoituslain korjaaminen haasteTiedote 1.6.2018

Perussuomalaisten kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen pitää perustuslakivaliokunnan lausuntoa valinnanvapauslainsäädännöstä täystyrmäyksenä hallituksen sotekiireelle. Nyt on sotehoppu loppu, Juvonen sanoo.

Valinnanvapauslaki esityksessä on suuria ja vakavia puutteita. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on siis edessään perusteellinen tehtävä, jotta kaikki perustuslakivaliokunnan esiin nostamat epäkohdat ja havainnot saadaan korjattua.
Tehtävä on erittäin vastuullinen ja valiokunnan on edettävä perusteellisesti, pitkäjänteisesti ja rauhallisesti valinnanvapauslain epäkohtien korjaamiseksi.

-Hallitus on hoputtanut sotelakeja koko kevään ja paine ja kiire on tuntunut myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Perustuslakivaliokunnan lausunto tuo nyt siis sotekiireelle stopin. Valinnanvapauslainsäädännön perustuslaillisten epäkohtien esiinnousu on tyrmäys ja muistutus hallituksen toiminnalle. Jokohan hallitus nyt uskoo, että kiireellä ei tehdä hyvää lainsäädäntöä vaan kiireessä tulee sutta ja sekundaa, Juvonen sanoo.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtävä on nyt korjata muun muassa rahoituslakia, jotta sote-palveluiden rahoitukseen liittyvät epäkohdat saadaan kuntoon. Tuo on hyvin haasteellinen tehtävä ja työtä tulee riittämään. Perussuomalaiset ovat nostaneet valinnanvapauslain riittämättömän rahoituksen esiin lukuisia kertoja, mutta hallitus on uppiniskaisesti kiistänyt ongelmat. Nyt tullaan sitten rytinällä puun latvasta alas ja aloitetaan ihan perusasioista: mistä löytyy rahat hyvien, yhdenvertaisten ja lakisääteisten sotepalvelujen turvaamiseksi. Rahoituslain korjaaminen on hyvin vaativa tehtävä, eikä todellakaan niin helposti tehty, Juvonen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä totesi olevansa huojentunut siitä, että valinnanvapauslakiin liittyvät muutokset voidaan tehdä eduskunnassa. Kehotan pääministeriä malttiin, tässä ehtii tapahtua vielä vaikka mitä, ennen kuin valinnanvapauslaki on maalissa. Ensin rahat ja sitten vasta rakennus, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
Sotevaliokunta
050-5311108

01.06.2018 Palkkaharmonisoinnista keppihevonen: henkilöstöä vähennetään ja kelpoisuusehtoja heikennetäänTiedote 1.6.2018

Soteuudistukseen liittyvä palkkaharmonisointi tulee olemaan vielä hallitukselle kuuma peruna, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Arja Juvonen(ps).

Asiasta ei juurikaan puhuta, vaikka se on yksi keskeisimmistä asioista, jonka arvioidaan tuovan myös mittavia kustannuksia soteuudistuksessa. Asia on myös työntekijän ja työnantajan näkökulmasta merkittävä: työntekijää se kannustaa, mutta työnantajalle tuo kustannuksia. Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta nosti valinnanvapauslakiin liittyvässä lausunnossa esiin palkkaharmonisointiin liittyvien henkilöstömenojen kasvun ja sen, että kustannusten mittaluokkaa ei ole kyetty täsmentämään.

Summia vedetään siis täysin hatusta. Arviot ovat 75-700 miljoonaa, mutta asiantuntijoiden mukaan tuo summa tulee ylittymään, Juvonen sanoo.

Valtiovaraministeri Orpo on sanonut eduskunnassa, että valinnanvapaus ei ole säästötoimi. Kuitenkin säästöjä haetaan sotella 3 miljardia ja yksi osa säästöjä on arvioitu tehtävän teknologian ja digitalisaation kautta. Hetemäen muistiossa ideaksi nostettiin muun muassa ns. virtuaaliset kotihoitajan kotikäynnit vanhusten luona. Tällä on arvioitu säästettävän 20 -40 hoitajan fyysistä asiakaskäyntiä vuorokaudessa.

Palkkaharmonisointi eli palkkojen korottaminen on yksi parhaimpia asioita esimerkiksi sen matalapalkkaisen hoivaalan työntekijän näkökulmasta. Hoitoalan palkat, mutta myös muut palkkaerot, on korjattava oikeaan mittaluokkaan jokaisen kohdalla. Pidän kuitenkin myös tärkeänä, että hyvä työntekijä saa tehdystä työstään ja panostuksistaan myös henkilökohtaista pätevyyslisää, sen mahdollisuuden on siis säilyttävä, Juvonen sanoo.

Palkkaharmonisointiin liittyy myös suuri uhkakuva: sen aiheuttamista kustannuksista lähdetään varmasti tekemään keppihevosta henkilöstön vähentäiseksi ja työntekijöiden kelpoisuusehtojjen heikentämiseksi. Nuo asiat vaanivat soteuudistuksessa ja ovat merkittäviä riskitekijöitä myös potilasturvallisuuuden kannalta. Tuollaista kehitystä vastaan on siis taisteltava, Juvonen sanoo.

Virtuaalihoitajamalli on juuri asiakkaan tilannetta heikentävä esitys. Se on kerrassaan karmaiseva. Kyllä kotona asuvan ja kotihoidon piirissä olevan vanhuksen luona on käytävä fyysisesti, henkilökohtaisesti. Muutoin emme enää edes puhu hoitotyöstä. Kotihoidon henkilöstöä ei voi vähentää, Juvonen toteaa.

Arja Juvonen

kansanedustaja

050-5311108

26.05.2018 Maakuntavaalien siirtyminen merkki siitä, että valinnanvapaus kariutuu: rahoitus riittämätön, asiakasmaksulakiesitys puuttuu, lääkäripula jatkuu - digiloikka vanhuksen yli tyrmättäväTiedote 26.5.2018

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps) pitää merkittävänä tietona valtiovarainministeri Petteri Orpon ilmoitusta maakuntavaalien siirtymisestä lokakuulta myöhäisempään ajankohtaan.

Maakuntavaalien siirtyminen on merkki siitä, että koko valinnanvapaus lainsäädäntö kariutuu, Juvonen sanoo.

Hallitus on pantannut tätä tietoa liiankin pitkään ja hartaasti. Realismin näkökenttä on puuttunut, vaikka pitkin vuotta on kuulunut erittäin kovaa kritiikkiä soteuudistuksen, valinnanvapauden ja maakuntavaalien ongelmista. Päättäjille ja kansalaisille on myyty kuitenkin hallituksen toimesta viikoittaista unelmahöttöä siitä, miten valinnanvapaus tuo tullessaan kansalaiselle vapauden valita sosiaali- ja terveyspalvelut. On luotu kauniita kuvia nopeista palveluista, lääkärille pääsyn helpottamisesta ja erikoissairaanhoitoon pääsemisen helppoudesta, Juvonen toteaa.

Mitään tällaista ei kuitenkaan ole oikeasti tapahtumassa. Tulevat sotekeskukset listautuvat kansalaisista ja ymmärrettävästi heitä on paljon. Siellä sitten odotellaan. Samalla kuitenkaan lääkäreiden määrä tai koulutuspaikat eivät Suomessa lisäänny. Lääkäripulaan olisi kuitenkin vastattaviksi esimerkiksi koulutuspolitiikalla. Lisää koulutuspaikkoja, Juvonen vaatii.

Sotekeskuksessa tulee aina olemaan joku portinvartija, joka määrittelee, annetaanko potilaalle lähetettä erikoissairaanhoitoon. Vatvomisen ja viivyttelyn sijaan olisi äärettömän tärkeää, että sairaudet ja vaivat tutkittaisiin myös erikoissairaanhoidon tasolla ja asiakas pääsisi sinne. Hoitopuolella olisi oltava sutjakka, nopea ja potilaan sairauteen reagoiva hoitotyyli. Jotta soteuudistuksen todellista tavoitetta, hoitoonpääsyn nopeutumista voisi mittaroida, tulisi hoitotakuun lakisääteiset ajat myös uudistaa ja lyhentää, Juvonen vaatii.

Soteuudistuksen ja valinnanvapauteen liittyvän rahoituksen riittämättömyys ja epävarmuuden ilmapiiri on ollut uskomatonta seurattavaa. Kun hallitus ei enää mitään muuta ole keksinyt, se on ilmoittanut säästävänsä muun muassa hoitajista luomalla virtuaalihoitajat hoitamaan kotona asuvia huonokuntoisia vanhuksia puhelimella ja tietokoneella. Tällä digiloikalla hallitus aikoo kirjaimellisesti loikata vanhuksen yli ja ohittaa hänen merkityksensä ja tarpeensa. Tämä on tyrmättävä, Juvonen vaatii.

Sokerina pohjalla hallitus ei suostu kertomaan sitä, miten aiottu uudistus vaikuttaa asiakkaiden rahakukkarossa. Asiakasmaksuihin liittyvää lakiesitystä ei ole vieläkään tuotu eduskunnalle. Hallitus ei siis halua kertoa edes sitä, että mitä tämä uudistus maksaa sille, jolle sitä tehdään, Suomen kansalaisille. No, kyllähän sen ymmärtää, miksi hallitus panttaa tietoa: asiakasmaksut tulevat nousemaan, Juvonen toteaa.


Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311108


25.05.2018 Digi ja vanhus eivät kuuku yhteen -Säästöt haettava muualtaTiedote 24.5.2018

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) pitää pääministeri Juha Sipilän kolmen miljardin sotesäästöpuheita järjettöminä. Säästöjä haetaan muun muassa vanhustenhoidosta digipalveluja kehittämällä. Sotesäästöt on nimetty ”kustannusten jarruttamispotentiaaliksi” (Iltalehti, Olli Waris, 24.5.2018).

- Sipilän ja hallituksen puheet ovat täysin vieraalta planeetalta. Vanhus ja digi ei kuulu yhteen. Vanhustenhoidosta kaavaillut säästöt karmaisevat. Kotihoitajan fyysisen käynnin sijaan vanhukselle esitetään ”virtuaalihoitajaa”, joka kävisi puhelinlankoja pitkin vanhuksen luona.

-Sipilän nuori hallitus elää väärää todellisuutta, jossa vanhuuden vaivat ovat vieraita. Biologiaa vastaan ei voi taistella loputtomiin. Ihminen vanhenee, raihnaistuu, tarvitsee apua liikkumiseen ja jokapäiväiseen arkeen. Tulee sairauksia. Harva meistä kaatuu saappaat jalassa. Vanhusten määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä. Samalla yhä useampi ikääntynyt hoitaa läheistään omaishoitajana. Suomalaisissa kodeissa eletäänkin ikäihmisten hoiva-arkea, mutta valitettavasti se ei näy sotelaskelmien tekijöille, Juvonen kritisoi.

-Kotihoidon resurssit ovat jo nyt puutteelliset ja yhä huonokuntoisempi ikääntynyt ohjataan omaan kotiin asumaan. Paikkaan, jossa ei minkään järjen mukaan edes olisi mahdollisuuksia selvitä yksin. Ja tätä yksinäisyyttä ja raihnaisuutta korjaamaan Sipilän hallitus ja Hetemäen muistio tarjoaa virtuaalihoitajaa ja digikuntoutusta. Tilanne on täysin absurdi, kun vanhus tarvitsisikin kotihoitajaa ja laitoshoitopaikkaa. Meidän kansanedustajien ei tule hyväksyä tällaista suuntaa vaan on ryhdyttävä digikapinaan vanhusten puolesta, Juvonen sanoo.

Tiedot virtuaalihoitajasta perustuvat ns. Hetemäen sote-muistion tekstiin ja visioon siitä, että säästöt haetaan tiedon ja teknologian saralta. Tämä tarkoittaa muistion mukaan vanhustenpalveluja ja kotikäyntejä virtuaalisesti, jossa vanhustenhoidon hoitajien kotikäyntejä ja kuntoutusta aiotaan korvata puhelimella ja tietokoneella.

Virtuaalikäynneillä korvataan 20-40 kotihoitajan kotikäyntiä vuorokaudessa eli suoraan sanottuna se tarkoittaa hoitajista eli niistä kaikkein pienipalkkaisimmista leikkaamista. Äkkiseltään laskettuna 20 - 40 kotikäyntiä vastaa 4 - 8 hoitajaa. Millainen hallintohimmeli ja organisaatio johtohenkilöineen mahtaakaan rakentua kaiken muun soten ympärille. Voisiko tuon organisaatiokakkaran hintalappuineen esittää meille? Olisiko sieltä säästettävää, Juvonen kysyy.

19.05.2018 Brutaalit säästöt tulossa vanhustenhoitoon: vanhustenhoidon hoitajien fyysisten kotikäyntien tilalle virtuaalihoitajat, kertoo Hetemäen soteraportin visioTiedote 18.5. 2018

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) pitää eilen julkisuuteen tulleen ns Hetemäen sote-muistion tekstiä ja visioita jäätävänä. Visiot ovat viimeinen niitti todisteeksi siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta haetut 3 miljardin säästöt haetaan vanhuksista. Säästöjä haetaan mm. kotihoidon vanhusten kotikäynneistä, joissa hoitaja ei menisi ollenkaan fyysisesti paikalle vaan asioisi vanhuksen luona niin sanotusti virtuaalisesti.

-Aivan käsittämätöntä. Brutaalit säästöt tulevat vanhusten kotihoitoon. Tätä soteuudistuksesta tehtävää säästösuunnitelmaa ei tehdä enää ihmisälyn vaan jäätävän tekoälyn voimin, jolta puuttuu inhimillinen ja lämmin näkökulma asioihin. Vanhustenhoidon säästöjä suunnitellaan haettavaksi muun muassa ns. kotihoitajan virtuaali käynneillä, joissa hoitaja kävisi päivässä jopa 20 - 40 kotihoidon asiakkaan luona niin sanotusti virtuaalisesti. Myös kuntoutukseen esitetään digiteknologiaa. Nyt on kylmäävää: Hoidetaanko muistisairas, raihnainen vanhus tai esimerkiksi lonkkaleikkauksesta toipuva vanhus tulevaisuudessa siis kännykän tai tietokoneen voimin, Juvonen kysyy.

Muistiossa esitetään, että muun muassa tällaisella tiedon ja teknologian käytöllä saataisiin arviolta 4 miljardin säästöt. Tiedon ja teknologian arvioidaan tuottavan suuria tuottavuushyötyjä juuri vanhustenhoidosta. Johtamisen ja henkilöstön kerrotaan muistiossa tukevan säästöjen toteutumista.

-Tulevaisuuden visioissa säästöt tehdään vanhustenhoidon kustannuksella. Säästöt haetaan hoitajien palkoista, vaikka juuri sen kotihoitajan palkka lienee yksi niistä pienimmistä koko sotekentän sektorilla. Visiossa sanotaan, että vanhusten määrä lisääntyy, mutta hoitajia ei tule lisää. Jos haluamme, että ikääntynyt väestö asuu kodeissaan liki elämäänsä loppuun saakka, on sinne myös osoitettava kotihoitohenkilöstön resurssia. Vanhustenhoidon suurin ongelma on rahan puute, mutta tämän muistion myötä kyllä aukeaa se totuus, että ei sitä sinne halutakaan kohdistaa, Juvonen kritisoi.

-Hallitukset ovat vuodesta toiseen hokeneet vanhuksille mantraa ”kotona asua loppuun saakka”. Puuttuuko päättäjiltä ja niiltä, joita talousguruina pidämme, ihan oikeasti käsitys elämän eri vaiheista. Ihmisen elämä päättyy vanhuuteen, johon kuuluu ennemmin tai myöhemmin raihnaisuus, hitaus, jäykkyys, sairaudet ja avun tarve. Vain todella harvat kaatuvat suoraan saappaat jalassa. Menkää tutustumaan vanhusten elämään, pyytäkää päästä kotihoidossa olevien vanhusten kotikäynneille seuraamaan kotihoidon käyntien kiirettä ja avatkaa ennen kaikkea silmänne ja korvanne, hyvät sotesäästölistojen tekijät. Kotihoidon vanhusten hoitajista tehtävät säästöt kotihoitokäyntejä vähentämällä on väärä säästökohde, sellaista ei saa tehdä, Juvonen vaatii.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311108

17.05.2018 Tiedote: Sote jäämässä ilman riittävää rahoitusta - puhemiesneuvoston linjattava pelisäännöt - Sotea hutkitaan liian kiireelläSOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN OPPOSITIO: SOTE JÄÄMÄSSÄ ILMAN RIITTÄVÄÄ RAHOITUSTA – PUHEMIESNEUVOSTON LINJATTAVA YHTEISISTÄ PELISÄÄNNÖISTÄ

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa päätettiin tänään 16.5.2018 julkisen talouden suunnitelman jatkokäsittelystä. Hallituspuolueet esittivät, että asiantuntijakuulemista ei jatketa ja lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta (JTS) ei anneta valtiovarainvaliokunnalle.

Oppositiopuolueet esittivät, että kuulemista olisi pitänyt jatkaa lausunnon antamiseksi valtiovarainvaliokunnalle. Oppositio jätti äänestyksen jälkeen eriävän mielipiteen sekä asiasta että hyvin poikkeuksellisesta menettelytavasta.

Valiokunnan oppositiojäsenet Anneli Kiljunen, Kristiina Salonen, Krista Kiuru, Outi Alanko-Kahiluoto, Aino-Kaisa Pekonen, Arja Juvonen ja Veronica Rehn-Kivi muistuttavat, että JTS on keskeinen työkalu valtiontalouden suunnittelussa ja se asettaa myös raamit sote-uudistuksen toteuttamiselle ja palvelujen toteuttamiselle.

Nykyinen JTS on täysin riittämätön sote-uudistuksen näkökulmasta. Ilman muutoskustannuksia maakuntien alijäämä on VM:n ennusteen ja muiden asiantuntijoiden mukaan vähintään 1 mrd. vuonna 2020. Hallituksen kehysriihen päätökset ja julkisen talouden suunnitelma eivät huomioi lisärahoituksen tarvetta. Tästä huolimatta hallituspuolueet eivät olleet halukkaita käsittelemään JTS:aa, vaikka oleellinen osa soten rahoituksesta puuttuu.

Kyse on palvelujen rahoituksen kannalta perustavanlaatuisesta kysymyksestä. On ennenkuulumatonta, että valiokunta jätti asian kokonaan käsittelemättä. Tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta jättää lausumatta JTS:aan. Sote-kiireiden vuoksi valiokunta ei voi sivuuttaa JTS-käsittelyä. Perustuslakivaliokunta edellytti heinäkuussa 2017 antamassaan mietinnössä, että sote-uudistuksen käsittelylle annetaan eduskunnassa riittävästi aikaa, sillä kyse on ihmisten perusoikeuksien kannalta olennaisista palveluista. Uhattuna on paitsi soten rahoitus, myös parlamentaarisen toiminnan periaatteet. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oppositiota edustavat ryhmävastaavat tulevat laatimaan kirjelmän puhemiesneuvostolle vedoten, että puhemiesneuvosto kävisi pelisääntökeskustelun siitä, miten eduskunnassa ja valiokunnissa käsitellään tärkeät aiheet, kuten JTS. Sote-uudistus ei saa estää muiden tärkeiden lakiesitysten hyvää ja perusteellista käsittelyä.
13.05.2018 Valinnanvapaus valuu harmaalle alueelle- voitot ulkomaille, hoitoonpääsy ei nopeudu, mutta asiakasmaksut nousevatTiedote 13.5.2018

Iltalehti uutisoi, että hallituksen eduskunnalle antama lakiesitys asiakkaan valinnanvapaudesta ei paljasta veronkiertoa ja että esityksestä puuttuvat olennaisimmat tili- ja verotiedot, joista voidaan laskea yrityksen maakohtainen veroaste. Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala totesi myös, että veroraportointia koskeva pykälä on vesitetty ja hallituksen lakiesitys jää torsoksi (IL 13.5.18).

Kansanedustaja Arja Juvonen toteaa, että valinnanvapauslakia myydään päättäjille ja kansalaisille maailmaasyleilevin ilmauksin, jossa luvataan kaikkea hyvää. Loppupeleissä totuus voi kuitenkin olla toinen ja laki ei tarjoakaan sitä mitä lupasi. Juvonen arvioi, että asiakasmaksuihin laki kuitenkin tuo korotuksia.

-Osakeyhtiöiden tehtävänä on tuottaa voittoa, mutta menemme hyvin harmaalle alueelle, kun voittoa tehdään ihmisten terveydenhuollon kustannuksella. Julkinen terveydenhuolto on tehty turvaamaan kansalaisten tilannetta ja sitä rakennetaan ja ylläpidetään julkisin verovaroin. Tuntuu hirvittävälle ajatella, että markkinatalous ja verosuunnittelu, jossa suomalaisten maksamat verorahat valuvat ulkomaille agressiivisen verosuunnittelun mahdollistamin keinoin sallittaisiin Suomessa tämänkin valinnanvapauslain myötä. Tätä asiaa on turha sievistellä tai totuutta kiertää: Niin kauan kuin agressiivinen verosuunnittelu on ylipäänsä lain mukaan mahdollista Suomessa, toiminta jatkuu. Valinnanvapauslain pykälä ei myöskään sitä estä. Miksi hallitus ei yksinkertaisesti tee selkeää esitystä agressiivisen verosuunnittelun estämisestä lain voimin, Juvonen kysyy.

-Vanha sanonta lypsävää lehmää ei pitäisi myydä - on myös unohtunut täysin Suomesta ja omistukset ja suomalaisten rahat siirtyvät ulkomaille. Tälläkin hetkellä jossakin päin sijoittajat pyörittelevät papereitaan ja laskelmoivat miten tuotto maksimoidaan. Samaan aikaan meillä Suomessa pohditaan 3 miljardin kunstannussäästöjä ja hallitus muistuttaa meitä koko ajan siitä, että ikäihmiset ovat tämän valtavan kuluerät aiheuttajia nyt ja tulevaisuudessa. Vanhukset saavat kantaa henkistä taakkaa kustannuksista koko ajan ja tämä on myös moraalisesti erittäin väärin, Juvonen paheksuu.

-Valinnanvapauslakia viedään eteenpäin eduskunnassa vauhdilla, joka on paitsi vastuutonta myös vaarallista. Toivottavasti kansanedustajat tietävät ja ymmärtävät kaiken sen, mitä tässä ollaan tekemässä ja päättämässä. Valinnanvapaudesta on tullut kuin paise, jonka puhkeaminen on vain ajan kysymys, mutta jota yritetään estää ja hidastaa kaikin keinoin. Täysin väärä hoitolinja, Juvonen toteaa.

-Valinnanvapautta on perusteltu muun muassa sillä, että palveluihin pääsy nopeutuu. Ihmiset jonottavat ja odottavat hoitoon pääsyä, eikä valinnanvapauslaki sellaisenaan sitä tilannetta tule miksikään muuttamaan. Ainoa todellinen mittari ihmisen hoitoonpääsyssä on hoitotakuu ja niin kauan kuin sen aikarajaa ei lyhennetä, ei hoitoon pääsy yhtään nopeudu. Olen kysynyt tätä jo aikaisemminkin kyselytunnilla ministeriltä, mutta kysyn uudelleen: aikooko hallitus lyhentää hoitotakuun aikarajoja, jolloin hoitoonpääsy todellakin nopeutuisi, Juvonen toistaa kysymyksensä.

Valinnanvapauslakia ei pidä viedä eduskunnassa eteenpäin. Esitys on vastuuton. Paluu perusasioihin olisi nyt ehdottoman tärkeää. Perussote ja peruspalvelut kuntoon ensin, ei markkinataloutta horjuttamaan ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluja, Juvonen vaatii.

Arja Juvonen
kansanedustaja(ps)
Sotevaliokunta10.05.2018 Potilasvahinkojen määrä jää piiloonIltasanomien artikkelissa (25.4.18) nostettiin esiin suuret potilasvahinkojen ja hoitovirheiden määrät, mutta myös se, että Suomesta puuttuu valtakunnallinen taho, joka keräisi ja julkaisisi potilasturvallisuus tietoa kaikista Suomen terveydenhuollon yksiköistä.

-Tilanne on erittäin huolestuttava, mutta se ei ole mikään uusi. On ollut lähes tyrmäävää huomata, miten vähättelevästi myös Suomen hallitus ja valtiovarainministeriö on ryhtynyt viime vuosina suhtautumaan potilasvahinkoihin. Tietoja sattuneista potilasvahingoista tai niiden ennusteista ei ole enää kirjattu tai Valtion talousarvioon vuoden 2016 jälkeen. Aikaisempina vuosina Potilasvakuutuskeskuksen korvaamien potilasvahinkojen määrä oli näkyvissä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla osiossa Kaikille mahdollisuus hyvinvointiin -tunnusluvuissa, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) kritisoi.

-Hallitus osoittaa toiminnallaan selkeästi, että se ei ymmärrä potilasvahinkojen merkitystä ja sitä, mitä niiden taakse kätkeytyy. Potilasvahinkojen määrät ja luvut tulee ehdottomasti palauttaa takaisin valtion talousarvioon, jotta ne ovat kaikkien nähtävissä. Olen tehnyt tästä toimenpidealoitteen jo vuonna 2017. Puhumme yhteiskunnalliseti merkittävästä tiedosta, jonka näkyminen valtion talousarviossa on perusteltua. Korvattavien potilasvahinkojen määrän tiedostaminen on erittäin tärkeää päätöksenteon kannalta, mutta myös toimissa, joihin päättäjien on sitouduttava potilasvahinkojen torjunnassa. Puhumme mittavista asioista niin inhimillisesti kuin myös taloudellisesti ajatellen, Juvonen muistuttaa.

Jokaisen potilasvahingon takana on ihminen ja kärsimys, mutta myös raha. Potilasvahinkokeskuksen mukaan vuonna 2016 tehtiin 8834 potilasvahinkoilmoitusta. Niistä 2166 johti korvauksiin. Kaikkiaan korvauksia maksettiin vuonna 2016 yli 40,9 miljoonaa euroa.

Potilasturvallisuuden tulee olla teema myös nyt, kun hallitus runnoo sotea voimalla läpi. Sote on valtava paketti sosiaali- ja terveydenhuollon asioita ja toimenpiteitä, hoitopäätöksiä ja asiakassuunnitelmia, joiden ytimessä on ihminen. Sote palvelujen valvonnan ja laadun seuranta, riskien analysointi ja sosiaali- ja terveydenhuollon vaaratapahtumien ennakointi on juuri nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Tässä valtavassa ”sotesotkussa” potilasturvallisuus unohtuu kuin varkain. Luvut budjettikirjaan, esiin ja päivänvaloon- meidän tulee tietää missä mennään, Juvonen vaatii.

Potilasturvallisuus liittyy myös vahvasti viime aikoina käytyyn keskusteluun vanhuspalvelujen laadusta.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-531110819.04.2018 Helsingin tapaus järkyttävä- välitön laadun auditointi eli tarkastus kotihoitoon- täynnä riskejä ja uhkia - kun yksi mokaa, niin toinen korjaa tilanteen ajattelu kadonnut täysin sotesektoriltaTiedote 19.4. 2018

Keskiviikkona 18.4. tiedotusvälineissä uutisoitiin tapaus, jossa sairaalasta kotiututettu ja kotihoidon piirissä ollut vanhus löytyi viikkoja kotiuttamisen jälkeen kotoaan kuolleena.
Tapaus ei ole ainokainen, sillä vastaavia vanhusten kotihoidon laiminlyönnin epäilyjä uutisoitiin tänään myös muualta Suomesta (Iltalehti 19.4.2018).

Tällaiset tapaukset vavisuttavat koko Suomea. Kyseessä on kylmä fakta siitä, että suomalainen kotihoito sisältää suuria riskejä ja uhkia. Kyseessä on erittäin vakava laatuvirhe sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilla. Tällaista ei tulisi koskaan tai missään tapahtua. Kotihoidon laatujärjestelmät tulee auditoida välittömästi Helsingissä, mutta myös muualla Suomessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmässä on aukko tai virhe, jos ja kun tällaisia tapauksia pääsee tapahtumaan. Tuo heikko kohta on etsittävä välittömästi ja ryhdyttävä korjaustoimenpiteisiin, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) vaatii.

Tapaus osoittaa sen, miten armottomasti ihminen voi kadota sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista huolimatta sosiaali- ja terveydenhuollon huippuluokan digitaalisuudesta, hienosta teknologiasta ja kännyköiden ja tietokoneiden näyttöpäätteistä. Mikään teknologia ei pelasta ihmistä, mikäli sen käyttäjä ei hallitse laitteita ja erilaisten ohjelmien järjestelmiä. Mikään inhimillinen virhe ei ole myöskään mahdoton silloin, kun sosiaali- ja terveydenhuollon henkilö on täysin yksin vastuussa tehtävästään ilman taustatukea tai valvontaa. Liian monimutkaiset järjestelmät tai suuret asiakasmäärät eivät saa kuitenkaan koskaan olla perusteluja sille, että joku palvelujärjestelmässä oleva ja siihen luottava, tässä tapauksessa vanhus, menettää henkensä täysin unohdettuna kodissaan vailla hoitoa ja hoivaa, tai että hän jää virumaan menehtyneenä asuntoonsa viikkokausiksi, Juvonen sanoo.

Suomalainen kotihoito on kriisissä. Edessä on entisestään syvenevä luottamuspula ja pelko vanhustenhoivaa kohtaan ja aivan syystäkin. Potilasturvallisuus näyttää olevaan retuperällä ja se on anteeksiantamatonta. Asia on syytä selvittää nyt pohjamutia myöten, sillä puhumme potilasvahingoista ja hoitovirheistä, mutta erityisesti niiden kohteesta, ihmisestä. Vastuuta ihmisestä ei saa koskaan unohtaa sotesektorilla, Juvonen muistuttaa.

Periaate ”kun yksi mokaa, niin toinen korjaa tilanteen”- ajattelu tuntuu täysin kadonneen sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilta, vaikka juuri se olisi kaikkein halvin tapa huolehtia potilasturvallisuudesta. Kun selustat jäävät turvaamatta, vastuun kantajat katoavat kuin varkain ja siellä vaanii ja muhii sitten potilasvahingon vaara. Johtajien tehtävä on analysoida ja ennakoida tilanteet ja laittaa resurssit myös niiltä osin kuntoon. Kiiretilanteisiin on annettava henkilöstöä käyttöön ja hyvä sote-johtaja on sellainen, joka pitää henkilöstönsä puolia ja on valmis taistelemaan potilaiden ja heidän hyvän hoitonsa puolesta, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050- 5311108
11.04.2018 Muutama kommentti kehysriihestäKehysriihestä näin yösyömmessä klo 23.00

Perussuomalaisten lakialoitteet tuottavat tulosta. On kannattanut pitää meteliä. Ministeri Häkkänen kuuli ja ymmärsi.Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioita korotetaan. #kehysriihi #oikeusministeri

Kannatti heiluttaa ikäihmisen lääkelistaa eduskunnan kyselytunnilla viime viikolla. Ikäihminen oli joutunut laittamaan ison osan lääkkeistään tauolle. Lääkekatto laskee 40 euroa. Hyvä alku, mutta ei vielä poista eläkeläisköyhyyttä. #kehysriihi #lääkekatto #eläkeläinen #sote

Hallitus tuskaili syntyvyyden laskua. Syntyvyys nousuun, tukea lapsiperheille, kotihoidontuki säilytettävä. Perheille luvattava, että ei tarvitse olla työ/perhe oravanpyörässä. Äitiys ja isyys kunniaan. #kehysriihi #kotihoidontuki #lapset

Aktiivimalli: lisää TE toimistoon työntekijöitä. Hyvä! Entä ne, jotka eivät löydä paikkaansa aktivoinnin keskellä? Syrjäytyminen ja sairaus voi olla este. Kuka suunnittelee työllistymissuunnitelman heille? Onko tukea kulkemaan rinnalla? #kehysriihi #aktiivimalli

Irtisanomisen helpottaminen; laitetaanko ikääntyneet työntekijät luiskaan?#kehysriihi #työllisyys

Mikä unohtui? Sotilasvamma - ja palvelussairauslakiin tehtävät muutokset. Varusmiehen ja/tai hänen läheisensä tulee saada samat korvauskäytännöt tapaturman/kuolemantapauksen johdosta kuin rauhanturvaajan. Jouluksi jäi siis töitä ja ajettavaa! #kehysriihi #varusmiehet #armeija

Saattohoitolaki. Siitä on luvassa vielä paljon keskustelua ja vääntöä. Olisin niin toivonut, että sen lainsäädäntötyön valmistelu olisi aloitettu kiireesti. No, jatkamme tästä. Lupaan sen. #kehysriihi #saattohoito #inhimillisyys09.04.2018 Kehysriihessä varattava rahat sotilastapaturma- ja palvelussairaus lakiin- lakisääteistä asevelvollisuutta suorittavien oikeusturvassa syvä epäkohta - Raasepori ei unohduTiedote 9.4. 2018

Kansanedustaja Arja Juvonen vaatii, että hallitus varaa tällä viikolla alkavassa kehysriihessä resurssit liittyen sotilastapaturma ja palvelussairauden korvaamisesta annetun lain muuttamiseen ja täydentämiseen. Lain muutostarve on kiireellinen.

Nykyinen voimassa oleva laki jättää lakisääteistä asevelvollisuutta suorittavat varusmiehet, vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat naiset, siviilipalvelushenkilöt ja kertausharjoituksissa olevat henkilöt huonompaan asemaan kuin kriisinhallinnassa toimivat (rauhanturvaajat) heidän kohdatessaan palvelusta suorittaessa pysyvän haitan tai kuolemantapauksen.

1.1. 2017 voimaan tulleen lain mukaan kriisinhallinnassa toiminut tai hänen edunsaajansa on oikeutettu tällaisten tilanteiden tapahtuessa erityiskorvauksiin, mutta muun muassa varusmiehet eivät. Tilanne asettaa aseellista, aseetonta ja siviilipalvelusta suorittavat heikompaan asemaan kuin kriisinhallintatehtäviin osallistuvat. Sotilaiden kohtelulle eri tavalla riippuen siitä, ovatko he suorittamassa lakisääteistä velvollisuuttaan vai osallistumassa vapaaehtoiseen kriisinhallintatehtävään, ei ole perusteita, Juvonen sanoo.

-Hallituksen on nyt vietävä tämä asia maaliin kiireesti. Olen tehnyt asiasta lakialoitteen, mutta aloite johti selvityksiin vasta surullisen Raaseporin tasoristeys onnettomuuden jälkeen, jossa menehtyi kolme varusmiestä. Pelkkä lain selvittäminen ei riitä, vaan nyt on saatava myös lupaus ja resurssit eli rahaa. Korvauksia on maksettava myös taannehtivasti, sillä jokainen vakavan turman uhriksi joutunut varusmies tai hänen läheisensä on kaiken järjen ja oikeustajun mukaan oikeutettu korvauksiin. Olen aivan varma, että jos suomalaisilta kysytään, niin tämän lain kiirehtimistä ei kansa vastusta, Juvonen sanoo.

Puolustusvoimien onnettomuushistoria on Suomessa murheellinen:

Vuonna 2001 reserviläinen menehtyi Niinisalossa kranaattikonekivääriturmassa, v. 2005 varusmies menehtyi Rovajärvellä raskaan kranaatinheittimen ammuksen räjähtäessä, v. 2015 varusmies menehtyi Syndalenissa taisteluharjoituksissa pimeän aikaan ja v. 2016 varusmies menehtyi Säkylässä harjoituksissa jäätyään sotilasajoneuvon alle ja vuonna 2017 Raaseporin junaonnettomuudessa menehtyi kolme palvelusta suorittamassa ollutta varusmiestä. Lisäksi on erilaisia muita sotilastapaturmia, joita tapahtuu varusmiespalveluksessa. Lainsäädäntöä on kehitettävä tältä osin ja kaikki tällaiset tapaukset on saatettava korvausten piiriin, Juvonen muistuttaa.

On järkyttävää, että vasta syvät ja murheelliset tapahtumat nostivat tämänkin lainsäädännön puutteet esiin. Olen käynyt kirjeenvaihtoa menehtyneen varusmiehen äidin kanssa ja jokainen voi varmasti ymmärtää, miten rikki ihmiset näiden asioiden keskellä ovat. Hallituksen on hoidettava tämä asia kuntoon, Juvonen sanoo.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sosiaali- ja terveysvaliokunta (tämä laki kuuluu sote valiokunnan piiriin)
050-5311108


26.03.2018 Pääkaupunkiseudun valtuustojen hätäkokous kannatettava - uskottavat laskelmat tuotava ennen sote- ja maakuntauudistuksesta päättämistäTiedote 26.3.2018
Espoon kaupunginvaltuutettu ja perussuomalaisen valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Arja Juvonen(ps) kannattaa Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Lindtmanin esitystä pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteisestä hätäkokouksesta.

On ensiarvoisen tärkeää, että sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät kuntien kannat kuullaan, mutta niistä käydään myös aluepoliittista keskustelua tietoa ja ajatuksia jakaen. Sote- ja maakuntauudistuksesta tulisi laatia myös kaikki mahdolliset riskianalyysit ja nyt tulee myös kysyä, että onko ne tehty. Nämäkin asiat olisi hyvä käsitellä laajalla rintamalla. Kuntien yhtenäisyys ja kuuleminen on nyt tärkeää ja yhteistyön merkitys suuri. Yhtenäisyydessä on voimamme ja on hyvä ottaa kantaa asioihin laaja-alaisesti, Juvonen sanoo.

Kuntien yhteisessä valtuustossa tulisi esitellä muun muassa kuntien tunnusluvut alueittain ja esitellä sote- ja maakuntauudistuksen ja valinnanvapaus lainsäädännön tämänhetkinen sisältö. Ministeriön tehtävä on kertoa uudistuksen vaikutukset ja tavoitteet, mutta myös riskit kuntapäättäjille. Uudistuksen kustannuskehityksen pysyminen suunnitellussa, kuntalaisten yhdenvertainen hoitoon pääsy, palvelujen paraneminen ja hoitoon pääsyn nopeutuminen, ovat asioita, joihin ei voi uskoa ilman uskottavia laskelmia, Juvonen sanoo.

Teemme valtavaa uudistusta, mutta sitä ei saa tehdä säkki päässä. Muuten voi käydä niin, että sitä saa mitä tilaa ja pakotettuna ajaa puuhun, Juvonen varoittaa.

Arja Juvonen

Espoon kaupunginvaltuutettu, Perussuomalaisen valtuustoryhmän 1.vpj

Kansanedustaja, Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen

Espoo, 050-5311108

25.03.2018 Olen tavattavissa Vantaan Korson Maalaismarkkinoilla sunnuntainaOlen tavattavissa sunnuntaina 25.3. Vantaan Korson maalaismarkkinoilla klo 12 -13. Tuu juttusille, jos liikut kulmilla. Tapahtuman järjestää Vantaan Perussuomalaiset. Nähdään!23.03.2018 Olen tavattavissa perjantaina ja lauantaina Muhos, Ylivieska, Sievi ja OulainenTule tapaamaan!

23.3. Muhos K-supermarket Mimmi klo 16 - 17.30

23.3. Sievi, Tori klo 10.30 - 11.30
Ylivieska, Ryskypäivät klo 12 -14
Oulainen, Tori, klo 14.30 - 15.30
21.03.2018 Hallitus tarjoaa lakiesityksessä ”pikavippiä” tulevien maakuntien taloudelliseen ahdinkoon - hallituksen lakiesitys maakuntien rahoituslaista lisää velkaantumista ja voi viedä maakuntia entistäkin ahtaammalleTiedote 21.3.2018

Soteuudistukseen liittyvä maakuntien valtion rahoituksesta annettu laki on juuri käsittelyssä eduskunnassa. Riittävä ja oikea-aikainen rahoitus on tuleville maakunnille elintärkeää, jotta maakunnat selviävät järjestämisvastuulla olevien tehtävien hoitamisesta. Maakuntien rahoituslaskelmat perustuvat toteutuneisiin kustannuksiin ja Tilastokeskus tekee säännöllisesti päivitystä ja laskelmia kuntien tämänhetkisistä tiedoista liittyen kustannuskehitykseen. Myös västönkehitystä seurataan. Tiedot perustuvat kuntien ja kuntayhtymien talousarviokyselyistä saatuun tietoon. Rahoituksen riittävyys voi kuitenkin pettää, eikä yllättävät kuntannukset tule kello kaulassa. Me emme tiedä, mitä tuleman pitää, sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustaja Arja Juvonen (ps)sanoo.

- Meillä on erittäin suuri syy olla huolissaan riittävästä rahoituksesta ja siitä, miten koko Suomi ja kaikki sen maakunnat tulevat pärjäämään. Meillä on täysin erilaisia alueita ja kustannuskehitystä, mutta vastuut järjestää palveluja ovat kuitenkin kaikille samat, sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustaja Arja Juvonen(ps) huomauttaa.

- Hallitus tekeekin maakunnille karhunpalvelusta ja tarjoaa rahapulaan joutuneelle maakunnalle tukea muun muassa lainan ja valtiontakauksen muodossa. Lakitekstissä sanotaan jo ennakoivasti, että maakuntien taloudellisten vaikeuksien syyt ja laajuus sekä niiden korjaamiseksi vaadittavat toimenpiteet voivat vaihdella huomattavasti. Hallitus tarjoaa kunnon kauppamiehen tavoin ”pikavipin” muodossa otettua mahdollisuutta eli velkataakkaa maakunnalle ja kaikkihan me tiedämme, mihin se pahimmillaan johtaa. Mistä ihmeestä maakunnat maksavat velkansa takaisin? Maakuntia ohjataan ottamaan syömävelkaa, mikä ei ole missään muodossa kannattavaa. Kuntalaisten, ihmisten palvelutason turvaamiseksi joissakin maakunnissa voi olla aivan pakko ottaa lainaa, jotta selviää. Toki pykälässä puhutaan myös valtionavustuksen mahdollisuudesta, mutta kaikkihan on harkinnanvaraista, Juvonen toteaa.

- Olemme jälleen kerran törmänneet tässä sote- maakuntalakipaketissa kyseenalaiseen asiaan, pikavippi pykälään. Tätä saa hallitus avata ja selittää meille nyt oikein kunnolla. Ajaako hallituksen hurjat säästötavoitteet ja sote ja maakuntauudistus maakunnat ahdinkoon ja pikavippikierteeseen sen sijaan, että palvelut sujuvoituvat ja ihmisen saa sen kauan kaipaamansa avun, tuen ja hoidon. Nyt on kyseenalaista lakitekstiä, Juvonen toteaa.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311108


Hallituksen esitys 15/2017 lakiehdotus 4, luku 2, pykälä 7, 8.13.03.2018 Vihdoinkin vastakaikua- Lasten seksuaalirikosasiat ovat olleet auki kuin avoimet haavat - myös oikeuskäsittelyjä nopeutettava
Tiedote 13.3.2018

Vihdoinkin saamme vastakaikua vaatimuksillemme, että lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksista annettavia tuomioita tulee koventaa. Vihdoinkin asia etenee, kiittää 2 lakialoitetta lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioiden koventamisesta tehnyt kansanedustaja Arja Juvonen(ps).

Oikeusministeri Antti Häkkänen on tiedottanut tänään, että Oikeusministeriössä laaditun arvion mukaan rikoslakiin voitaisiin lisätä uusi säännös törkeästä lapsen raiskauksesta. Tämän lisäksi voitaisiin korottaa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta.

- Päättäjänä on odottanut asioiden etenemistä tuskastuneena. Niin hidasta asian eteneminen täällä eduskunnassa on ollut. Niille, joita nämä asiat koskettavat todellisesti ja jotka ovat joutuneet näiden tekojen kohteeksi oikeassa elämässä, odottaminen on kuitenkin ollut varmasti vieläkin hirveämpää. Olen ollut muutaman tällaisen rikoksen uhrin tai hänen läheisensä kanssa yhteydessä useita vuosia ja taakka, mikä monen elämässä on, on raskas, kohtuuton, lamaannuttava. Kyseessä on henkisesti mutta usein myös fyysisesti "vammauttavat" tapahtumat, jotka eivät anna rauhaa, Juvonen sanoo.

Oikeuskäsittelyjen aika näiden rikosten kohdalla on myös asia, joka ministeri Häkkäsen tulisi nostaa keskiöön. Tekojen uhrit varttuvat jopa aikuistuvat oikeuskäsittelyjen ohessa, sillä käsittelyt voivat kestää vuosia. Se on kohtuutonta. Uhrit eivät pääse elämässään eteenpäin, kun asiat ovat kuin avoimet haavat auki koko ajan, Juvonen toteaa.

Laatimissani lakialoitteissa molemmissa on ollut yli sadan kansanedustajan allekirjoitukset. Eduskunnan tahtotila on siis ollut vahva, mutta odotusaika sille, että asiat saadaan etenemään pitkä. Liian pitkä, Juvonen sanoo.


Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311108

11.03.2018 Kansalaisaloitteille oma ja erillinen valiokunta - aloitteet odottavat jopa kolmatta vuotta käsittelyäTiedote 9.3.2018

Eduskuntaan tarvitaan oma ja erillinen valiokunta, joka käsittelee vain kansalaisaloitteita, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen esittää.

Kansalaisaloitteet ja niiden kansanedustajalaitosta työllistävä vaikutus nousee esiin eduskunnassa säännöllisesti. Kansalaisaloitteita on tullut runsaasti eduskuntaan ja tänään jätetään myös aktiivimallin liittyvä kansalaisaloite. Tarvitsemme eduskuntaan oman valiokunnan, joka käsittelee vain kansalaisaloitteita sitä mukaa kun ne saapuvat eduskuntaan. Valiokunnan toimintaperiaatteet tulisi luoda joustaviksi ja sellaisiksi, että asioiden käsittelyssä olisi mahdollista ottaa valiokunnan jäseniksi kulloinkin kyseiseen kansalaisaloitteeseen ja sen aiheeseen perhehtyneitä kansanedustaja jäseniä, Juvonen esittää.

Valiokunnat ovat hyvin työllistettyjä. On isoja asioita. Samalla kun käsittelemme laajoja lakiesityksiä, niin kansalaisaloitteet odottavat vuoroaan ja käsittelyään eduskunnan hattuhyllyllä. Eduskunnassa on muun muassa lapsen seksuaalisen törkeän hyväksikäytön vähimmäisrangaistuksen korottamista esittävä kansalaisaloite, joka odottaa jo kolmatta vuotta käsittelyä. Tämä on aivan uskomatonta. Vaarana on, että aloitteet eivät tule käsiteltäviksi eduskuntakaudella lainkaan, Juvonen sanoo.

Kansalaisaloite on kansan ääni. Kansalaisaloitteen käsittely vaatii arvokkaan ja ripeän käsittelyn. Ei ole oikein, että suuren allekirjoittaja määrän kannatuksen saaneet aloitteet jäävät odottamaan pitkiäkin aikoja. Mikä on kansalaisaloitteen perimmäinen merkitys, mikäli niitä ei tuoda esiin ripeästi. Nähdäänkö kansalaisaloitteet vain näennäisenä voimavarana kansalle osoittaa ääntään, Juvonen kysyy.

Silloin aikoinaan kun kansalaisaloite järjestelmä on luotu on jätetty huomioimatta se, että entä jos aloitteita alkaakin tulla kansan keskuudesta eduskuntaan. On varmasti syytä käydä myös muuten läpi kansalaisaloite järjestelmää. Miten järjestelmä vastaisi sen merkitystä ja olisi jatkossakin kansalaisten voima ja ääni yhteiskunnassa asioita eteenpäin vietäessä ja esiin nostamisessa. Myös se, että kansalaisaloitteesta on tullut keino tehdä vastaaloite jo jätettyyn ja hyväksyttyyn kansalaisaloitteeseen, tulisi jotenkin selkeyttää, Juvonen sanoo.

Kansalaisaloitteen ääntä ei saa vaimentaa, vaikka eduskunnassa on kiire ja paljon asioita. Aloitteet tulee käsitellä ripeästi ja oma erityinen kansalaisaloitevaliokunta olisi tähän hyvä. Saa nähdä, missä tahdissa esimerkiksi tänään eduskuntaan jätettävä aktiivimalli kansalaisaloite ehditään käsittelemään eduskunnassa. Kansa odottaa ja haluaa asiansa käsiteltäväksi, Juvonen sanoo.


Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-531110814.02.2018 Hyvää ystävänpäivää ystäväni! Olen tavattavissa viikonloppuna Pohjanmaalla 16. - 17.2.Kiitos kaikille perussuomalaisia ja meidän presidenttiehdokastamme Laura Huhtasaarta äänestäneille!

Tule tapaamaan ja juttelemaan PS toritapahtumiin perjantaina ja lauantaina. Tavattavissa paikallisia toimijoita ja kuntapäättäjiä.

16.2. Perjantaina
Kokkola Kävelykatu Purje klo 14.30 -15.30, kahvitarjoilu
Kaustinen, K- Marketin pihalla klo 16.30 - 18.40, makkaratarjoilu

17.2. Lauantaina
Alajärvi , Maxin kauppakeskus klo 11 -13, soppatykistä soppaa
Lappajärvi, Maalausliike Arvi Kangastie, Maneesintie 16, klo 14 - 15.30, makkaratarjoilu31.01.2018 PerusNainen sai pronssia myös Uudellamaalla - puheet äijäpuolueesta historiaaTiedote 29.1.2018

Kerrassaan upea suoritus presidenttiehdokkaaltamme Laura Huhtasaarelta! Hän pääsi mitaleille kolmannelle sijalle, jätti taakseen viime eduskuntavaalit voittaneen keskustan, monet ex ministerit ja istuvat mepit ja voitti myös naisten kisan ylivoimaisesti ja mallikkaasti. Perussuomalaiset osoittivat myös kaikille epäilijöille, että meillä on uskoa ja rohkeutta antaa myös naiselle mahdollisuus lähteä kisaamaan presidenttiydestä. Meillä on joukossamme myös hyviä ja vahvoja naisia meidän hyvien ja vahvojen miehiemme rinnalla. He antavat myös naisten loistaa. Kukaan ei voi enää väittää meille, että olemme äijäpuolue. Puheet äijäpuolueesta ovat historiaa. Paitsi koko Suomessa myös Uudellamaalla on syytä tyytyväisyyteen ja iloon. Uudenmaan 25:stä kunnasta 19:ssa Laura oli kolmannella sijalla ja kahdessa kunnassa eli Mäntsälässä ja Askolassa kakkospaikalla, iloitsee kansanedustaja ja Uudenmaan perussuomalaiset naiset ry:n puheenjohtaja Arja Juvonen.

- Valtakunnallinen perussuomalaisten naisten kattojärjestö PerusNaiset valjastivat koko Suomen kattavalle vaalikiertueelle Laura- matkailuauton, jolla ajettiin lukuisat kilometrit ympäri Suomen. Viime tiistaina Uudenmaan kierroksen päätteeksi auto liikkui Lauralle kakkossijan antaneessa Askolassa, jossa kävimme tervehtimässä kuntalaisia ja paikallisia PS toimijoita. Laura- matkailuauton ratissa ympäri Suomen olivat olivat vahvat perusnaiset Tina Lindskog Kaustiselta, Sinikka Jylhä Kemistä ja Kirsi Kallio Lempäälästä. Mitkään kilometrit eivät näytä pidättelevän perussuomalaisia naisia, kun he vain päättävät lähteä tien päälle. Perussuomalaiset naiset kiersivät myös pienillä paikkakunnilla, Juvonen kiittää autoa ajaneita naisia.

- Kun lähdimme Askolassa, pysähdyimme huoltoasemalle paussille. Perässämme ajoi auto, josta huikkasi iloinen pariskunta. Paitsi että he olivat innoissaan kohdatessaan Lauran vaaliauton, saatuaan Laura pinssit, perussuomalaisten lehden ja kolmen naisen intensiivisen poliittisen keskustelutuokion, he halusivat myös liittyä perussuomalaisten puolueeseen. Annoimmekin heille jäsenkaavakkeet puolueeseen liittymiseksi, Juvonen kertoo.

- Nyt saatu vaalitulos antaa uskoa ja voimaa tulevaisuuteen. Se on selvä viesti Suomen kansalta ja kentältä, että he eivät ole meitä hylänneet vaan meihin luotetaan vahvasti. Tästä lähdemme puolueena eteenpäin ja teemme kaikkemme, että meidän rakas Suomemme on entistäkin vahvemmin perussuomalainen. Suuri kiitos kaikille vaalityötä tehneille, ps telttojen kasaajille ja purkajille, makkaranpaistajille, kahvinkeittäjille, autokuskeille, mainosten ja lehtien jakajille ympäri Suomen. Olihan massiivinen rutistus ja homma hoidettiin kotiin. Ja Lauralle, sinä vahva perussuomalainen nainen, olemme sinusta niin ylpeitä, Juvonen kiittää.


Arja Juvonen
kansanedustaja
Uudenmaan perussuomalaiset naiset ryn puheenjohtaja27.01.2018 Tammikuussa tavattavissa tiiviisti niin Uudellamaalla kuin myös muualla SuomessaTule tapaamaan!

26.1. Perjantaina
Porvoo, Porvoon Lähimmäistyö ry, Vänrikinkatu 16 klo 12.30

27.1. Lauantaina
Kerava, Puuvalonaukio klo 10
Järvenpää, tori klo 11
Pornainen, Salen edusta klo 12.30
Espoo, Espoontori klo 14.30

Menneet tapahtumat:

23.1. Tiistaina
Espoo, Suvelan ostari klo 10.30
Espoo, Leppävaara Läkkitori 13.00
Askola, Salen edessä klo 17 -19
Söderkulla, K- market klo 19.30

21.1
Tuusula, Riihikallio, Lidlin edessä klo 11

20.1.
Klo 10-11 Loviisa tori klo 10 - 10.30
Klo 12-13 Espoo, kauppakeskus Iso-Omena (Laura Huhtasaari myös paikalla)
Klo 14-15 Vantaa, kauppakeskus Myyrmanni (Laura Huhtasaari myös paikalla)
Klo 16 -17 Porvoo, Huom! Paikka muuttunut. Emme ole S-marketilla vaan olemme Citymarketilla Porvoossa.

17.1. Keskiviikko
KAJAANI Raatihuoneen tori klo 10 -11
SOTKAMO Tori klo 12-13
KUHMO Tori klo 13.30 -14.30

18.1.
KUOPIO Kauppahallin kahvila SalaCavala klo 11
SIILINJÄRVI Tori klo 15 - 16 josta siirrymme Reppumieheen kahville

14.1. sunnuntaina
VIHTI
klo 11 -12 Vihdin kirkonkylä, K - supermarketin edessä PS teltalla
TUUSULA, JOKELA
Klo 13 -14 K-kaupan parkkipaikka

20.1.
UUDELLAMAALLA
LAURA 2018 Presidentinvaalit kiertueeella

Klo 10-11 Loviisa tori klo 10 - 10.30
Klo 12-13 Espoo, kauppakeskus Iso-Omena
Klo 14-15 Vantaa, kauppakeskus Myyrmanni
Klo 16 -17 Porvoo S- market Näsi

Menneet tilaisuudet:
9.1. tiistai
TURENKI
klo 15.30 - 18 Janakkalan PS tupailta, Club Paradise
12.1. perjantai
JOENSUU
klo 12-13 ViaDia ruokajakelu Utran puukoulu
klo 15-17 Sokos
JUUKA
klo 18 -19 uusi S - market, ABC aseman vier

13.1. Lauantai
TOHMAJÄRVI
Klo 10-12 S-market

JOENSUU

 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi