Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 Arja Juvonen ammattikuva
<< Kaikki blogikirjoitukset

01.03.2025 Aluevaltuustokysymys Länsi-Uudenmaan aluevaltuustossa: Hoitoalan työntekijöiden kielitaito ja potilasturvallisuus

Potilasturvallisuus on tekoja, mutta myös luottamusta siitä, että potilas on hyvissä, osaavissa ja varmoissa käsissä. Hoidon laatua toki kehitetään myös hyvinvointialueellamme monin eri tavoin. Toimintatapoja yhtenäistetään, henkilökunnan osaamista päivitetään ja sattuneista vahingoista ja vaaratapahtumista opitaan. Valvontalain tultua voimaan vuonna 2024, aiemmin terveydenhuoltolain edellyttämä potilasturvallisuusstrategia korvattiin omavalvontaohjelmalla. Ohjelman painopisteitä ja seurantakohteita ovat palvelujen saatavuus, henkilöstö, laatu ja turvallisuus, asiakaskokemus ja yhdenvertaisuus. Omavalvontaohjelman seurantaraportti on julkista tietoa ja nähtävillä LUVN- sivuilla.

Hoitoalalla työskentelevien kielitaidossa havaitut puutteet ja ongelmatilanteet nousivat esiin Suomen lähi- ja perushoitajaliiton tekemässä tuoreessa kyselyssä. Hoitajajärjestö toteaa, että potilaan hoidossa kielitaito on avain kommunikoinnin onnistumiseen. Superin jäsenilleen suorittamassa kyselyssä selvisi, että työpaikoilla vallitsee huoli asiakas- ja potilasturvallisuuden, samoin kuin vieraskielisten hoitajien oikeusturvan, toteutumisesta. (Superliitto 8.1.2025.)

Potilaan kuunteleminen, hoidon raportointi ja jatkuvuus ja tiedon siirtäminen eteenpäin suullisesti ja kirjallisesti vaatii ymmärrystä ja osaamista. On myös tärkeää, että hoitohenkilöstö tuntee tehtävänsä ja osaa toimia erilaisissa tilanteissa ilman kielimuuria. On tärkeää, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella kiinnitetään myös näihin asioihin huomiota, jotta potilasturvallisuus ja työntekijöiden oikeusturva säilyy.
On tärkeää, että työnantaja tukee henkilöstöä riittävän kielitaidon saamisessa, oppimisessa ja ylläpidossa. Kun työnantaja kuuntelee ja ymmärtää henkilöstönsä erilaisia tarpeita, syntyy välittävä, vahva ja turvallinen työskentelykulttuuri, joka on myös avain laadukkaaseen hoitoon ja potilasturvallisuuteen.

Tällä valtuustokysymyksellä kysymme

Miten Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Omavalvontaohjelmassa huomioidaan hoitoalan työntekijöiden kielitaitoon liittyvät asiat potilasturvallisuuden näkökulmasta?

Miten Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tukee henkilöstönsä mahdollisuutta osallistua kielitaitokoulutukseen?

Miten Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella seurataan hoitohenkilöstön ja potilaiden oikeusturvan toteutumista tilanteissa, joissa hoitohenkilön tai potilaan välisessä kommunikoinnissa ja kielitaidossa havaitaan mahdollisia puutteita eli ns. kielimuuri?



 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi