Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 Arja Juvonen ammattikuva
<< Kaikki blogikirjoitukset

01.07.2022 Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Kuntien ruokapalveluita koskeva sote-uudistuksen ”valuvika” ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä

TIEDOTE 1.7.2022
JULKAISUVAPAA

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Kuntien ruokapalveluita koskeva sote-uudistuksen ”valuvika” ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä

YLE uutisoi perjantaina 1.7. sote-uudistuksesta ”paljastuneesta”, kuntien ruokapalveluita koskevasta valuviasta. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen huomauttavat, että asia ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä.

”Sote-uudistuksen ongelmat koskien tukipalveluita on tuotu esille sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijakuulemisissa useaan otteeseen vuosien 2021 ja 2022 aikana. Viimeksi huhtikuussa 2022, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli hallituksen esitystä 10/2022, nostimme asian esille valiokunnassa ja esitimme tukipalveluihin pidempää, vuoden 2024 loppuun ulottuvaa siirtymäaikaa. Hallituspuolueille tämä ei käynyt”, Juvonen, Juuso ja Reijonen moittivat.

Eduskunta äänesti asiasta täysistunnossa 27.4.2022 (1).

”Esittämäämme pidempää siirtymäaikaa tuki äänestyksessä paikalla olleiden perussuomalaisten lisäksi vain seitsemän muuta edustajaa. Kaikki muut äänestivät lyhyen siirtymäajan puolesta. Ei voi olla kyse siitä, että joku ei tiedostanut ongelmaa. Kyse on siitä, ettei hallitus halunnut tehdä mitään tiedossa olevan epäkohdan korjaamiseksi”, Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.

Perussuomalaiset katsoivat valiokunnassa, että pidempi siirtymäaika olisi tarpeen, jotta toiminnan jatkuvuus turvattaisiin.

”Useat asiantuntijat toivat esiin saman ongelman, eli sen, ettei uudistuksessa ole riittävää siirtymäaikaa, jolla varmistettaisiin, että esimerkiksi kouluille ja vanhustenhoitoon ruokaa toimittavat yhteiskeittiöt voisivat jatkaa toimintaansa. Toimme esiin, että tilanne vaarantaa lähipalvelut eikä pien- ja paikallistuottajilla ole välttämättä mahdollisuutta osallistua kilpailutuksiin, jos ne koskevat koko hyvinvointialuetta. Nyt vaarana on, että ikääntyneiden asiakkaiden ruuan laatu sekä toimitusvarmuus kärsivät, koska hallituspuolueita ei kiinnostanut ratkaista ongelmaa ja varmistaa ateriapalveluiden jatkuvuutta”, Juvonen, Juuso ja Reijonen kiteyttävät.

(1) https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/aanestys.aspx?aanestysnro=3&istuntonro=45&vuosi=2022
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi