Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
<< Kaikki ajankohtaiset

12.05.2022 Kannatan Naton:n jäsenyyttä

Nato jäsenyys on sotilaallisen turvallisuuden tae. Se on koko lännen viesti Venäjälle. Se kertoo yhtenäisyydestä ja siitä, että sodalla uhkaaminen ja heikompien kimppuun käyminen on väärin. Sota Euroopassa on muuttanut koko turvallisuusjärjestystä ja koko maailmaa.

Sodan uhakuvat, joihin kuuluu entistäkin karmaisemmat aseet; kemialliset-, biologiset- ja ydinaseet ovat vielä olleet puheita, mutta sotahullujen käsissä voivat muuttua todeksi.

Kaunis keltainen, kirkas, kuulas ja vihreä kevät on väriltään kirkuvan punainen.

100 vuotias sotaveteraani kertoi Espoon Espoonlahdessa kokemistaan sotavuosista rintamalla. Hän sanoi, että yksin emme olisi pärjänneet.

90 vuotias sotaveteraani, leskirouva, kertoi viime lauantaina kokemaastaan sodasta Helsingissä. Jatkoimme keskustelua puhelimessa. Moni vanhus elää tällä hetkellä myös Suomessa pelossa. Voisinpa lähettää heidän ikkunalaudalleen rauhan kyyhkyn.

”Muistan pommitukset. En halua kenenkään kokevan niitä enää. Itken iltaisin. Ukrainan sotakuvat uutisissa muistuttavat sodasta. Talojen rauniot. En voi katsoa enää uutisia. Sotahulluus on hirveää”.

Etupiiri on alue, jossa jokin yksittäinen ulkovalta käyttää hallitsevaa vaikutusvaltaa tavalla, joka rajoittaa etupiiriin sisällä olevien valtioiden itsenäisyyttä tai toimintavapautta. Etupiirissä oleva pelkää sanoa omaa mielipidettä ja joka myötäilee isomman edessä.

Koulukiusaajan etupiirissä on joku heikompi, pieni. Tukasta vedettävä, nöyryytettävä, tuupittava, lyötävä. Työpaikkakiusaajan etupiirissä on joku, joka ei muka osaa mitään tai ymmärrä yhtään. Jolta ei edes tarvitse kysyä. Perhesuhdeväkivaltatekijän etupiirissä on lamaantunut ja arka, sairaalakuntoon moukaroitu. Maailman järjestystä on nyt muutettava. Katsotaan peiliin myös Suomessa näissä asioissa. Väkivalta on väärin.

En halua kuulua Venäjän etupiiriin. Haluan turvaa Suomen kansalle. Haluan rauhaa.

Olen pohtinut tarkoin Natoa. Lukenut ja kuunnellut paljon asiantuntijoita. En ole ottanut asiaan kantaa vaan halunnut tehdä päätökseni mielenmaltilla.

Olin suunnattoman pettynyt, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut lausua kantaansa turvallisuusselontekoon. Esitin sitä monessa yhteydessä. Turvallisuuteen kuuluu huoltovarmuus. Kenttäsairaala ja rintamalotta, nykypäivän kenttäsairaanhoitaja, tulevat aina olemaan osa huoltovarmuuttamme. Flegmaattinen ei saa olla.

Kannatan Nato:n jäsenyyttä ja tulen äänestämään sen puolesta. #nato #Suomi #turvallisuusselvitys
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi