Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 Arja Juvonen ammattikuva
<< Kaikki blogikirjoitukset

01.05.2020 Vappupuhe

Tänä vappuna elämme tilanteessa, jollaista emme olisi voineet koskaan kuvitella.

Turvallisessa Suomessa, jossa olemme saaneet sotiemme jälkeen elää, olemme yhtäkkiä kaikki keskellä sairautta, pelkoa, epävarmuutta, ahdistusta ja kysymyksiä. Mihin jatkamme tästä ja miten meidän tulisi toimia?

Koronavirusepidemia on kääntänyt koko maailman ylösalaisin ja myös Suomi saa siitä osansa. Meidän on oltava vahvoja ja mentävä eteenpäin luottaen siihen, että selviämme näistä vaikeuksista..

Helppoa se ei tule olemaan. Koronavirus on paitsi terveydenhuollon myös talouden katastrofi ja edessä on ennennäkemätön lama, joka koskettaa meitä kaikkia.

Koronakriisi osuu työntekijöihin, yrittäjiin. Konkurssien uhkaa ja aaltoa ei tukahduteta Busines Finlandin joillekin yrityksille myöntämällä kehitysrahoilla. Bisnes Finlandin rahanjaon selvitys on saatava pian kuultavaksi. Kun Bisnes Finlandin pääjohtaja totesi A-studiossa, että virheitä ei ole tapahtunut, pitää sille saada myös virallinen varmistus.

Koronakonkursseja vastaan voimme me jokainen tehdä omat vastaiskumme. Suositaan suomalaista. Ostetaan lähiyrittäjältä. Tehdään nettiostoksia. Teetetään urakoita suomalaisilla yrityksillä ja työntekijöillä. Käytetään sen oman pienen lähikaupan palveluita. Näytetään valinnoillamme, että arvostamme omaa yrittäjää.

Koronakriisi iskee tänä keväänä moniin opinnoistaan valmistuviin nuoriin ammattihenkilöihin. Yhtäkkiä esimerkiksi ravintola- ja matkailualalle valmistuneille ei löydykään työtä.

Koronakriisi iskee perheisiin. Se osu moniin lapsiin ja nuoriin - heihin, jotka eivät ole saaneet viettää kronaeristyksen aikaan tasaista ja turvallista lapsuudenaikaa. Perheissä on voitu henkisesti huonosti, vanhempien alkoholi ja mielenterveysongelmat osuvat aina lapseen. Näihin hetkiin emme ole Suomessa koskaan riittävän valmistautuneita. On oltava ja tarvitsemmekin tuplasti resursseja lastensuojelulle - tulevaisuuden korjaustoimet on kohdennettava näihin koronakuiluun pudonneisiin lapsiin ja nuoriin. Terapiatakuu kansalaisaloite on koronakriisin myötä noussut entistäkin tärkeämmäksi viedä maaliin. Koronakriisi jättää syvät haavat ihmisiin.

Koronakriisi pelottaa maanviljelijöitä ja puutarhayrittäjiä. Kausityöntekijöiden saapuminen Suomeen on ollut ymmärrettävästi hankalaa. Maanviljelijän ja marjatilallisen suuri kädenojennus on se, että he palkkaisivat tiloilleen suomalaisia kausityöntekijöitä, työttömiä, irtisanottuja, lomautettuja tai kesätyönään menettäneitä nuoria. Kyllä me ostamme teidän tuotteet ja marjat. Me rakastamme suomalaisia marjoja ja vihanneksia.

Koronakriisin keskellä nuoret ylioppilaat painavat pian valkolakin päähänsä. Tyttäremme Viivi on yksi heistä. Abiturientit ovat joustaneet ja venyneet ylioppilaskirjoituksissa ennennäkemättömästi. Nopeutettu kirjoitustahti turvasi kirjoitukset koronakriisin keskellä. Oli syytä pelätä, että virus katkaisee kirjoitukset. He, jotka eivät kenties onnistuneet kirjoituksissaan, voivat suorittaa uusintoja syksyllä ja poikkeuksellisesti maksuttomasti. Tein tästä kirjallisen kysymyksen ministerille ja oli hienoa huomata, että ministeri kannatti asiaa ja nosti rahoituksen myös asialle lisätalousarviossa. . Kiitos siitä.

Vappu on työväen juhla ja sellaista vietämme myös tänä vappuna.
Vapun ja työn sankareiksi nousevat tänä vappuna he, jotka hoitavat meitä ja pitävät meistä huolta. He, jotka turvaavat selustamme, vastaavat hätäämme ja tulevat paikalle.

Sairaanhoitajat, lähihoitajat, perushoitajat, kätilöt,lääkärit, sairaaloiden välinehuoltajat, laboratorionäytteiden ottajat, kuljetuksista vastaavat sairaaloiden lääkintävahtimestarit, kuntoutuksesta vastaavat fysioterapeutit ja kuntohoitajat, röntgenhoitajat, ruokahuollosta vastaavat, puhtaanapidosta vastaavat siivoustyön tekijät, hoivaavustajat ja henkilökohtaiset avustajat, Hammaslääkärit ja hammashoitajat. Lääkintähelikoptereiden lentäjät.

Poliisit, palomiehet, sosiaalityöntekijät, sosionomit, geronomit, lastensuojelun työntekijät, puolustusvoimat, rajavartijat ja varusmiehet. Vapaaehtoisjärjestöt ja toimijat. Joukkoliikenteen kuljettajat, rekkamiehet ja naiset. Taksikuskit, jotka olette kuljettaneet esimerkiksi koronaan sairastuneita ihmisiä päivystykseen. Kauppojen työntekijät, jotka olette kohtaamassa ihmisiä päivittäin.

Opettajat ja koulunkäyntiavustajat. Opettajat, olette tehneet aivan uskomattoman työn etäkoulun aikana. Olen saanut seurata Espoon Saarnilaakson yläasteen etäkoulua poikamme Veikon opiskelun myötä. Olette kärsivällisiä, rauhallisia, paneutuneita ja osaavia. Olette pitäneet koululaiset kiinni arjessa, tuoneet turvallista rutiinia oppilaille. Saamme olla teistä todella ylpeitä. Tulemalla koteihimme tietokoneen kautta, olemme saaneet nähdä ja kuulla osaamisenne erityisesti.

Kiitos teille jokaiselle arjen sankarille, te olette tämän Vapun sankareita.

Koronakriisi lisää valtion velkaa ennennäkemättömällä tavalla. Tulemme jokainen osallistumaan tämän velan maksuun. Hallitusohjelman maailmaasyleilevät ilmastotavoitteet ja muun maailman parannusoperaatiot on syytä muuttaa realistisiksi. Mihin Suomen valtion kukkaro riittää? Me perussuomalaiset asetamme oman maan ja sen kansan kaiken muun edelle.
Meidän Suomen on selvittävä ja sen maan kansan on pärjättävä. Suomalaista ei saa tukahduttaa ja lypsää loppuun. Suomalaisille on annettava vahva singnaali siitä, että kun teemme voitavamme, se riittää. Ei yhtään enempää. Meidän ei tule ylittää itseämme. Oma maa ensin. Ei ole häpeä sanoa sitä ääneen. Se, että rakastaa omaa maataan ei tarvitse nöyristelyä.

Valtavalla velanotolla ei saa ostaa vaalimenestystä seuraavissa vaaleissa. Velalla ei voi ostaa turvallisuuden tunnetta, se ei paikkaa haavoja tai auta meitä unohtamaan menetyksiämme. Sen alle ei saa peittää muistoja.

Velanotolla ei tule tehdä gallupmittauksia.

Oli hämmentävää, miten sosiaalidemokraattien riveistä eduskunnan pääministerin ilmoituksesta käydyssä keskustelussa eräässä puheenvuorossa vertailtiin pääministeri Marinin ja tasavallan presidentin kannatusprosentteja.

Vakavan koronakriisin, ihmisten menehtymisien keskellä, pääministeripuolueen edustaja lukikin kannatusprosentteja. Kylmäävää.

Erityisesti moitittavaa se on myös siksi, että hallituspuolueista juuri oppositiota on syytetty politikoinnista. Näin todettiin myös minulle, kun jätin eduskunnan ensimmäisenä kansanedustajana jo 24.1.2020 kirjallisen kysymyksen Suomen varautumisesta koronavirusepidemiaan. Kysymystä ei koettu silloin ajankohtaiseksi vaan pelon lietsonnaksi ja politikoinniksi.

THL:n lausunnot vielä hiihtolomien alkaessa tammi- helmikuun vaihteessa ihmetyttivät: THL rohkaisi ihmisiä matkoille. THL totesi myös vielä maaliskuun alussa, että koronavirus ei ole niin vaarallinen kuin on luultu.

Uskallan edelleenkin luottaa siihen, että kirjallinen kysymykseni oli ajankohtaisessa ajassa, mutta THL ehkä kelloltaan väärässä.

Voimassa olevaan hallitusohjelmaan on tehtävä paljon muutoksia, sillä koronakriisin jälkeen mikään Suomessa ja maailmalla ei ole kuin ennen. Emme voi tarjota kaikille kaikkea ja toimia koko maailman sosiaalitoimistona. Velka koskettaa koko seuraavaa sukupolvea. Lasta, joka on kenties juuri sinun vatsassasi. Jos Suomeen tullaan, niin töihin. Meillä ei ole varaa vuosikausien kotouttamistoimiin. Maahantulijat on velvoitettava oppimaan meidän kotimaamme kieli, suomi, ruotsi tai saame.

Ikäihmiset, te kaikki yli 70 vuotiaat, hoivakodeissa asuvien ikääntyneiden läheiset ja omaiset, olette olleet kovilla.

Olette joutuneet kokemaan pitkän kevään eristettynä kodeistanne ja erossa läheisistänne. Monet teistä ovat sotiemme veteraanien lapsia. Muistikuvat lapsuuden hetkistä sodan keskellä ovat edelleenkin olemassa. Oma äitini on kertonut tarinaa, jossa hän odotti sodasta palaavaa isäänsä ja juoksi onnellisena vastaan pellolta lähestyvää sotamiestä. Miten se olikaan ollut pienelle tytölle pettymys, kun sotamies olikin ollut toisen perheen isä.

Odottavan aika on pitkä. Olette kuitenkin paljon kokeneita, muistatte niitä vaikeita aikoja. Olette kuulleet sodan tarinat paljon kirkkaammin kuin me muut. Teissä on poikkeuksellista vahvuutta. Olisipa myös meissä. Koko Suomi tarvitsee ryhtiliikettä. Yhteen hiileen puhaltamisen tunnetta, kaveria ei jätetä mentaliteettia. Kaikki kädet on laitettava tekemään asioita - töitä.
Ja kyllä - metsässä on työtä, ihmisten auttamisessa on työtä, Suomessa on työtä. Ja työtä pitää haluta tehdä. Tämän on minulle opettanut isäni.

Ja kuten myös te lukuisat yli 70 vuotiaat Suomemme kansalaiset, hänkin aloittanut työn teon jo poikasena. Renkinä maataloissa, timpurina työmailla. Perunan teossa pelloilla. Kiitos te Suomemme ikäihmiset - te näytätte meille esimerkkiä. Olette tehneet raskaan päivätyön, rakentaneet Suomen. Tänään työväen juhlapäivänä kaikki kunnia teille. Yritetään jaksaa vielä karanteenia.

Kansanedustajana olen teillä töissä. Ei ole päivääkään, etten muistaisi valtakirjani antajaa. Työmaalla minua ohjaa vahva perussuomalainen arvomaailma.

Juureni ovat syvällä Savon maaseudussa. Meitä maalta muuttajia on Uudellamaalla paljon. Minut on vetänyt pääkaupunkiin aikoinaan opinnot ja hoitajan työt. Helsingin kaupunki oli hyvä työnantaja. Espoossa sain työskennellä muistisairaiden vanhusten ja kehitysvammaisten ryhmäkodeissa. Muistan usein upeita työkavereitani hoitaja ajoilta. He olivat silloin työn sankareita, mutta ovat edelleenkin. Me silloiset kaksikymppiset olemme nyt viisikymppisiä. Monet työkaverini ovat jo eläköityneitä, mutta edelleen keikkailevina ”tähtinä”, kuten me ruukattiin aina hoitajavajetta korvaamaan tulleita keikkalaishoitajia kutsua. He olivat meille tähtiä - aarteita.

Valoisaa kevättä, kaunista vappua, uskoa ja luottamusta tulevaan hyvät suomalaiset.
Suomen lippu kotipihamme lipputangossa liehuu kaikille teille.
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi