Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 Arja Juvonen ammattikuva
<< Kaikki blogikirjoitukset

28.05.2018 Sotelystin hinta kansalaiselle on avoin piikki- asiakasmaksulakia ei haluta tuoda näytille, sillä kansalaisen kukkarolla tullaan käymään

Tiedote 28.5. 2018

Hallitus ei kerro Suomen kansalaisille sitä, että mitä tämä sotelysti tulee maksamaan kansalaiselle. Kansalaisen kukkarolla tullaan varmasti käymään entistäkin enemmän, sillä maksumies etsitään aina palveluille. Kansalaisen sotepiikki on auki - varautukaa maksamaan ylimääräistä. Valtiolla ei ole olemassa Roope Ankan rahakirstua, toteaa kansanedustaja Arja Juvonen (ps).

-On kerrassaan käsittämätöntä, että asiakasta eniten koskettavaa asiakasmaksulakia ei ole tuotu lakipakettien rinnalla lainkaan käsittelyyn. Sitä ollaan kuitenkin uudistamassa ja se tulee joskus ”myöhemmin”, niin milloin, Juvonen kysyy.

-Hallitus pimittää sitä tärkeintä tietoa, hintaa. Ei sotetaloa näin tule rakentaa, että että ensin luodaan rakenteet ja raamit ja vasta sitten etsitään maksumies tälle kaikelle. Rahoituksen riittämättömyys on ollut yksi asiantuntijoiden suurimmista huolenaiheista. Tästä voi vain viettää sen johtopäätöksen, että valinnanvapauslainsäädäntö on suuri puhallus, jossa kohteena on suomen kansalainen, Juvonen toteaa.

-Hallituksen puheet ovat vastuuttomia ja tämä peli laitettava nyt poikki. Valtionbudjetissa sosiaali- ja terveydenhuollon osuus budjetista on toiseksi suurin. Suuria menoja on tulossa myös jatkossa. Yleensä maksaja on asiakas itse. Miten on hallitus, kuinka paljon asiakasmaksut tulevat tulevaisuudessa nousemaan ja minkä suuruinen on asiakassetelin tai henkilökohtaisen budjetin arvo, kun esimerkiksi vanhus tai vammainen lähtee hankkimaan toisin sanoen ostamaan itselleen sillä palvelua. Myös asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin arvo on avattava: paljonko asiakas itse joutuu laittamaan lisärahaa saadakseen laadukkaan palvelun itselleen, Juvonen kysyy.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sotevaliokunta
050-5311108
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi