Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 Arja Juvonen ammattikuva
<< Kaikki blogikirjoitukset

11.04.2018 Laittomasti maassa oleskelevan säilöönoton hinta 200 euroa/vrk, Suomimummon 70 euroa/vrk - jossakin mättää ja pahasti

Perussuomalaiset kysyivät viime kyselytunnilla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden säilöönoton mahdollisuudesta, sillä se olisi myös keino nopeuttaa laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden maastapoistumista. Ministeri Kai Mykkänen vastasi, että laajamittainen säilöönotto tulisi erittäin kalliiksi, eikä kannattanut esitystä. Myös sinisten Simon Elo nosti puheenvuorossaan esiin hinnan todeten, että säilöönoton vuorokausimaksu paperittomalle olisi 200 euroa henkilöltä.

Tämä pistää miettimään. Kun Suomimummon hoitopaikan hinta on tingitty minikilpailutuksen jälkeen jopa 70 euroon/ vuorokausi ( palveluntuottajien tingitty hinta muun muassa PohjoisKarjalassa) ja siihen pitää sisältyä ympärivuorokautinen hoito ja hoiva, ruoka, asuminen, vaatteet, kuntoutus, ulkoilu, hoitajien palkat yms perusasiaa, niin paperittoman maassaoleskelevan säilöönoton hinnaksi saadaan 200 euroa/vuorokausi. Mielestäni jossakin mättää ja pahasti ja kustannusarviot ja kulut on laskettu jommassa kummassa tapauksessa väärin.

Seuraan suurella pelolla suomalaisen vanhustenhoidon tilannetta ja saan yhteydenottoja liki päivittäin. Viimeisin yhteydenotto tuli valokuvien kera, joilla omaiset lähestyivät minua. Kuvilla haluttiin näyttää vanhuksen tilanne illalla, kun omainen oli mennyt tervehtimään läheistään. Vanhuksen tilanne on kuvassa karu: kauttaaltaan märät päällyshousut, paidan reunat ja likomärkyyttä pursuava vaippa. Onko tällaisessa vanhustenhoidossa resurssit kohdallaan? Miten olisi pieni priorisointi jostakin muusta kuin vanhustenhoidosta?

Valinnanvapauslainsäädäntö ei tule tuomaan parannusta vanhustenhoitoon, mikäli sinne ei kohdenneta erityistä korvamerkittyä rahaa. Vanhustenhoidon kasvavia kustannuksia sanotaan yhdeksi syyksi tehdä laaja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Teksti on ollut karua hallitustaipaleesta toiseen, aina vanhustenhuollon kustannukset, jotka ajavat Suomen taloustilannetta ahdinkoon.

Vanhustenhuollon puolesta on puhuttava niin, että siinä on sydän mukana. Vanhus ei ole kustannuserä vaan ihminen. Miksi vanhusten ihmisarvoa loukataan niin, että he joutuvat odottamaan vuoroaan päivästä toiseen märissä vaipoissaan näkymättömissä? Valokuva pöydälläni toi taas yhden vanhuskohtalon esiin, tämä on niin nöyryyttävää ja ihmisarvoa loukkaavaa sellaista ihmistä kohtaan, joka on rakentanut Suomea sota-ajan jälkimainingeissa sitkeästi ja valittamatta. Kyllä, jossakin mättää ja pahasti. 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi