Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
<< Kaikki ajankohtaiset

08.06.2021 Nuorten kesätyötakuu Suomeen

Nuorten kesätyötakuu käyttöön Suomessa, vaatii kansanedustajan Arja Juvonen (ps)

Juvonen vaatii hallitukselta toimia nuorten kesätyöpaikkojen eteen ja esittää erityistä nuorten kesätyötakuuta Suomeen. Takuu kannustaisi kaikkia Suomessa työllistämään nuoria ja innostaisi etsimään uusia tapoja työllistää oman kunnan nuoria. Yksi kehitysidea olisi kotitalouksien tarjoaman kesätyön edistäminen Suomessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton Mikko Räsäsen mukaan hyvinä vuosina kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla noin 120 000 jopa 130 000. Tänä vuonna kesätyöpaikkoja on ollut 90 000. (HS 7.6. 2021) Tilanne on lamaannuttava ja kertoo sen, että lukuisat nuoret jäävät ilman kesätyötä, Juvonen toteaa.

Juvonen on tehnyt aloitteen niin eduskunnassa ja kotikaupungissaan Espoossa, että kunnan myöntämällä nuorten kesätyösetelillä, jonka arvo on noin 300 - 350 euroa olisi mahdollista työllistyä myös kotitalouksien tarjoamaan työhön. Tällaista olisi esimerkiksi piha - ja puutarhatyöt, siivoustyö, avustavat erilaiset työt kuten eläintenhoito ja erilaiset asiointi- ja kaupassakäynti palvelut. Työllistäjä olisi joku muu muu nuoren oma perhe ja työssäolo säännöt olisivat samat, kuin kunnan kesäsetelin myöntämisperiaatteeisiin asetetut säännöt, kuten työaika.

Tein aloitteen jo vuosi sitten, sillä oli selvää, että koronaepidemiavuosi vaikuttaa karmaisevalla tavalla nuorten työpaikkoihin. Ilman kesätyötä jäävä nuori kokee usein myös huonommuutta ja pohtii mielessään, että mikä hänessä on vikana, kun kesätyötä ei löydy. Onkin hyvin valitettavaa, että aloite ei ole saanut kannatusta osakseen. Päättäjät eivät pidä kodin tarjomaa kesätyötä merkittävänä. Tämä hämmästyttää, sillä kotitaloudet ovat niitä tulevaisuuden työllistäjiä, Juvonen uskoo vahvasti.

Paljon sinnikkyyttä ja kannustusta nuorille kesätyön etsinnässä edelleen. Ilman työtä jääneessä nuoressa ei ole mitään vikaa, vika on hallituksen politiikassa ja yhteiskunnan jäykkyydessä. Yhteiskunta tee tarpeeksi nuorten kesätyöpaikkojen eteen, Juvonen toteaa.
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi