Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
<< Kaikki ajankohtaiset

15.05.2019 Miten 0,7 hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin etenee hallitusneuvotteluissa - minkään puolueen ei tule olla tässä asiassa vastarannan kiiskenä

Tiedote 15.5. 2019

Hoitajamitoituksen saattaminen lakiin on yksi tulevan hallituksen tärkeimmistä tehtävistä. Joko sdpn Antti Rinne on ottanut asian esille hallitusneuvotteluissa ja voiko hän kertoa suomalaisille, että miten asia etenee, kansanedustaja ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2.vpj Arja Juvonen (ps) kysyy.

Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7 ja sen kirjaaminen lakiin oli kaikkien puolueiden, lukuun ottamatta kokoomusta, kanta viime eduskuntakauden lopussa ja myös eduskuntavaaleissa. Syynä aiheen ajankohtaisuuteen ja puolueiden yhteiseen tahtotilaan oli julkisuuteen paljastuneet vakavat laiminlyönnit vanhustenhoidon kentältä. Puuttuva henkilöstö ja ”haamuhoitajat”(hoitaja, jonka nimi on työvuorolistalla, mutta joka ei ole töissä) oli yksi vakavimmista esiin nousseista asioista.

Tiistain eduskunnan salikeskustelussa vasemmalta oikealta oppositioryhmä kokoomuksesta kuului kuitenkin jo epäilyksen sarkastista ääniä, kun edustaja Ben Zyzckowic (kok) totesi, että hoitajamitoitusta 0,7 ei tultaisi saamaan lakiin ja voimaan. Tähän on todettava, että mikäli kokoomus on edelleen sitä mieltä, että hoitajamitoitusta ei tulisi kirjata lakiin, on todellakin suomalaisten vanhusten, omaisten ja hoitajien onni, ettei kokoomus ole hallitusneuvotteluissa. Hoitajamitoitusasiassa minkään puolueen ei tulisi olla vastarannan kiiskenä. Kyse on nyt siitä kuuluisasta arvopohjasta, Juvonen muistuttaa.

Lakiin kirjattu hoitajamitoitus ja sen luoma turva vanhustenhoidon kentälle on myös soteuudistuksessa tärkeintä. Suomalaisen vanhuksen asiat on laitettava ensimmäisenä kuntoon, sillä vanhustenhoidon laiminlyöntien ja aliresurssoinnin tila on ollut Suomessa niin järkyttävä. Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto on rakennettava kuin palapeli konsanaan. Ydin palat ensin kohdalleen, Juvonen (ps) muistuttaa.

Hoitajamitoituksen lisäksi vanhuslakiin on tehtävä kirjaukset myös siitä, että mitkä ammattiryhmät lasketaan hoitajamitoitukseen ja vastuullisen hoitotyön, lääkehoidon ja hoitotoimenpiteiden tekijöiksi. Henkilön tulee olla hoitoalan koulutuksen omaava henkilö. Hoiva-avustajille on mahdollista luoda sellainen työnkuva, jossa he ovat tukemassa hoivatyön avustavissa tehtävissä kuten viriketoiminnassa, vanhusten ulkoilemisen mahdollistajana ja muissa arkiaskareissa.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2.vpj
050-5311108
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi