Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
<< Kaikki ajankohtaiset

10.02.2019 Onko hoitajan palkka ja eläke tabu - kissa vei ministerin kielen asiasta kysyttäessä kyselytunnilla

Kysyin 7.2. 2019 kyselytunnilla hallitukselta pienituloisten ja pientä eläkettä saavien hoitajien tilanteesta sekä siitä, että eikö palkkaus toimisi myös hoitoalan mielekkyyttä lisäävänä tekijänä. Pienituloisten ja köyhien ikääntyvien naisten määrä kasvaa tulevaisuudessa ja he ovat juuri niitä palveluihin hakeutuvia myös tulevaisuuden vanhenevassa Suomessa.

Vastatessaan kysymykseeni ministeri Saarikko yllätti täysin. Kissa näytti vieneen hänen kielensä, eikä hän suostunut vastaamaan kysymykseen hoitajien taloudellisesta tilanteesta yhtikäs mitään. Tiedän toki, että eduskunta ei päätä hoitajien palkoista, mutta olisi ministeri nyt voinut jotakin muutakin sanoa kuin vain kieltäytyä vastaamasta. Vaikkapa sen, että miten hoitoalalle hakeutumisen mielekkyyttä lisätään. Vastaamattomuudellaan keskustan ministeri Saarikko kumarsi elinkeinoelämän edun ajajille, mutta pyllisti hoitajille.

Tämä oli kyllä varsinainen hoitajan suolaus viikolla käydyn vanhuskeskustelun päätteeksi. Hoitajia suututtaa se, että heille tärkeälle asialle viitattiin kintaalla. Onko hoitajan palkka tai siitä tienatut eläkemuruset tabu? Sehän on avaintekijä, jolla saadaan hyvät ja pätevät hoitajat pysymään hoitoalalla. Monet eläkkeellä olevat hoitajat käyvät myös edelleen tekemässä sijaisuuksia ja paikkaamassa näin puuttuvaa henkilöstöä hoitoalan arjessa. Heissä on valtava osaaminen, hiljainen tieto ja voimavara.

Toivon, että Suomi näkee hoitajansa sellaisessa valossa, mihin kuuluu myös asianmukainen palkkaus ja eläke. Vuorotyöstä tulee ansaita riihikuivaa rahaa, eikä murusia. Kutsumus ei elätä hoitajaa nuorena eikä vanhana.

 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi