Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
<< Kaikki ajankohtaiset

04.06.2018 Hallituksen tiedottaminen sotelakien käsittelyyn ristiriitaista- hallitus soutaa ja huopaa

Tiedote 4.6. 2018

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) pitää hallituspuolue kokoomuksen ja keskustan tämän aamuisia lausuntoja liittyen sotelakipaketin käsittelyyn ristiriitaisina. Lausunnot kertovat hallituksen sotuveneen huojumisesta, eikä sen soutajat näytä itsekään tietävän, että pitäisikö nyt soutaa vai huovata. (Iltasanomat 4.6.2018)

Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoo Iltasanomissa, että tarvitaan aikaa, eikä hän usko oman puolueensa valtiovarainministerin Petteri Orpon luomaan kiireiseen aikatauluun sotelakipaketin valmistumisessa. Sarkomaa nimitti ihmeeksi tilannetta, mikäli sotelait saataisiin käsiteltyä ennen kesätaukoa. Orpo on esittänyt, että lait on käsiteltävä ennen eduskunnan kesätaukoa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan vpj, keskustan Hanna Kaisa Heikkinen sen sijaan syyllistää oppositiota toteamalla, että oppositiosta riippuu, onko sillä tahtotilaa käsitellä lakiesitys napakasti eteenpäin. Kerrassaan uskomatonta tiedottamista tänä aamuna sosiaali- ja terveysvaliokunnan oven ulkopuolelta, kansanedustaja ja sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps)sanoo.

Hallituksen liitokset nitisevät ja sen sisällä käydään taistelua voittaako viisaus vai vallanhimo. On kerrassaan käsittämätöntä, että perustuslakivaliokunnan esiinnostamat epäkohdat tuntuvat valtiovarainministeriössä kevyiltä kuin kesätuuli. Esimerkiksi rahoituslakiin liittyvien epäkohtien korjaaminen sekä eu- notifionnin tarpeen selvittäminen ovat niin suuria kokonaisuuksia, että jo nuo asiat vaativat paitsi perusteellista aikaa, myös rahkeita asioiden käsittelyyn. Sotelakipaketti jää väistämättä syksyyn, mikäli hallituksessa on yhtään järjen ääntä, Juvonen sanoo.

Rahoitus on ollut sotevaliokunnassa kuuma peruna koko kevään. Meillähän oli tilanne, että hallituksen valiokunnan jäsenet jyräsivät äänestyksessä valiokunnalta mahdollisuuden lausua julkisen talouden kehyksistä tilanteessa, jossa eduskunta on käsittelemässä suurta sote-uudistusta. Uudistuksen tuomia lisäkuluja ei kuitenkaan ole huomioitu kehyksissä. Sotevaliokunnan opposition jäsenet ovat olleet järjestelmällisesti huolissaan sekä rahoituksen riittävyydestä, että kiireestä sotelakien eteenpäin viemiseksi. Siihen liittyi myös oppositionedustajien yhteinen kirjelmä eduskunnan puhemiehistölle, jossa vaadimme riittävän ja perusteellisen käsittelyn mahdollisuutta sotelakipaketille, Juvonen muistuttaa.

Kiireellä tehden syntyy sutta ja sekundaa, rakas Suomemme ja sen kansalaiset eivät ole sitä ansainneet. Hyvä, laadukas, yhdenvertainen ja käyttäjälleen kohtuuhintainen sosiaali- ja terveydenhuolto on liian arvokas uhrattava tämän kevään epävarmuuden markkinoille. Perustuslakivaliokunnan kritiikki valinnanvapauslaista on käsiteltävä hyvin ja ajan kanssa. Ehkäpä asiakasmaksulakiakaan, jossa säädetään asiakkaille tulevat maksut, ole vielä saatu eduskuntaan eli kyllä tässä on valtavasti kritisoitavaa. Mikähän on asiakkaan hintalapun hinta tulevaisuudessa, Juvonen kysyy.

Arja Juvonen
Kansanedustaja
Sotevaliokunta
050-5311108
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi