Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
<< Kaikki ajankohtaiset

08.08.2017 Valtiovarainministeri Orpon tänään budjetissa mainitsema "lapsen edun kannalta tehtävät päätökset" avattava ja listattava

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi budjetti tiedotustilaisuudessa, että perhevapaauudistus tullaan käsittelemaan, sekä lapsen edun kannalta voidaan tehdä myös muita tärkeitä päätöksiä. Orpon mainitsemat "lapsen edun kannalta tehtävät päätökset" tulisi nyt avata ja listata.

Lapsilisien indeksijäädytykset ja lapsilisien leikkaukset edesauttavat lapsiperheiden köyhtymistä ja osuvat lapseen. Hallituksen tulee vastata siihen, että milloin indeksijäädytykset puretaan vai jatkuuko lapsiperheiden kyykyttäminen tältä osin edelleen. Lasten ja nuorten syrjäytyminen ja pahoinvointi on lisääntynyt, eikä ratkaisua sen vakavan ongelman taittamiseen löydy. Perheneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon toimivuus ja resurssit ovat puutteellisia varsinkin suurissa kaupungeissa, joissa odotusajat palveluiden piiriin ovat kohtuuttoman pitkät- tämäkin osuu lapseen.

Koulut alkavat tällä viikolla ja uuden opetussuunnitelman käyttöönotto laajenee. Kouluihin tulee ns.tutor-opettajia tukemaan opetussuunnitelman käyttöönotossa. Miten on taasen koulunkäyntiavustajien laita? Tuleeko heitä olemaan kouluissa tukemassa niitä, joita uudistus eniten koskee eli lapsia, oppilaita? Oppilaan siirtyminen ala-asteelta yläasteelle vaatisi myös enemmän huomiota. Koulunkäyntiavustajia tulisi olla myös yläasteella tukemassa niitä nuoria ja koululuokkia, joissa tarvetta havaitaan.

Orpon mainitsemat "lapsen edun kannalta tehtävät päätökset" liittyvät tiukasti lainsäädännön päivittämiseen. Hallituksen tulee tehdä päätöksiä, jotka lähettävät selkeän singnaalin siitä, että myös lasten suojeleminen suomalaisessa yhteiskunnassa on ensiarvoista, tärkeää ja puolustettavaa.
Tyttöjen silpominen eli ympärileikkauksen kriminalisointi on ehdottoman kannatettavaa, mutta myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikkoja on tiukennettava.

Rangaistusasteikkoa on kovennettava, siten, että lapsiin kohdistuvissa rikoksissa ei tunneta ehdollisia rangaistuksia. Olen tehnyt aiheesta lakialoitteita niin viime kuin tälläkin eduskuntakaudella ja viimeisin odottaa parastaikaa hallituksen hyllyllä käsittelyä. Toivon, että oikeusministeri Antti Häkkänen ottaa asiaan kantaa ja kertoo, miten hallitus aikoo asiassa edetä.
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi