Etusivu Kuka
olen
Kunta-
politiikka
Eduskunta-
työ
Ajan-
kohtaista
Blogi Artikkelit
 
Valtiopäivätoimet Arja Juvonen

Puheet eduskunnassa Arja Juvonen

 
<< Kaikki ajankohtaiset

17.06.2017 Toimimattomat tietojärjestelmät uhka potilasturvallisuudelle - Kangasalan tapaus esimerkkinä - kuntoon ennen Sotea

Tiedote 17.6.2017

Kansanedustaja Arja Juvonen sanoo, että toimimattomat, päivitettävät ja yhteenpelaamattomat tietojärjestelmät ovat yksi suuri uhka lisääntyville potilasvahingoille ja asia tulisi laittaa välittömästi kuntoon jo ennen soteuudistusta. Juvonen nostaa esiin juuri uutisoidun Kangasalassa kotihoidossa tapahtuneen tilanteen, jossa vanhus oli jäänyt kolmeksi päiväksi ilman kotihoidon käyntejä, koska tieto hoidontarpeessa ei ollut välittynyt eteenpäin (IL 17.6, Aamulehti 15.6.17).

- Lehtitiedon mukaan hoitaja oli jo ryhtynyt kirjaamaan tietojärjestelmään vanhuksen hoidontarvetta, mutta aloitettu työ oli keskeytynyt toisen työtehtävän vuoksi. Jos kirjaukset tehdään jälkikäteen muualta kuin potilaan kotona, tällaisen keskeytyksen voi aiheuttaa vaikkapa toisen potilaan kutsuun vastaaminen. Jos kirjaus tehdään potilaan kotona, kirjaaminen voi keskeytyä kun hoidettava vanhus pyytää vielä lisäapua. Näissä hetkissä, kuin yhtä ja samaa hoitajaa viedään kiireesti uuteen tehtävään, vaanii inhimillisen virheen vaara ja unohdus. Hoitaja valitsee aina ihmisen tietokoneen sijaan ja tekee hänelle annettua työtehtävää auttaminen edellä, Juvonen muistuttaa.

-Tietojärjestelmiä tulee kehittää ihan jo tässä arkipäivän tietojenhallinnassa siten, että tiedon kirjaamisen keskeytyminen tietojärjestelmään havaitaan heti. Tietokoneelta tai tietojenkäsittelyohjelmasta ei tulisi päästä kirjautumaan ulos ennen kuin kirjaus on tehty loppuun, tietojenkäsittelyjä ei tulisi päästä jatkamaan ennen kirjauksen tallentamista ja/tai ohjelman tulisi tallentaa tieto automaattisesti ja tietokonetta ei tulisi voida sulkea ennen kuin kirjaukset on saatettu loppuun. Ohjelma voisi myös itse ilmoittaa vaikka äänimerkillä siitä, että tiedonkäsittelyn on kesken.

-Kotihoito on kiireistä ja hoitajan niskassa on lukuisia työtehtäviä. Hoitajilta vaaditaan monia käsiä ja jalkoja, vikkeliä työtapoja, nopeutta siirtyä paikasta toiseen ja hyvää organisointikykyä. Kesäaikaan tilanteet kärjistyvät, kun kesäsijaiset ottavat paikkansa ja työn ohessa perehtyvät asioihin. Tietotekniikka ja sen päivittäminen kesken potilaan hoitamisen on haastavaa ja aikaavievää, mutta sen puolen on myös pelattava potilaan hoidon jatkumisen turvaamiseksi.

-Inhimillisiä virheitä on hyvin vaikea ennaltaehkäistä, sillä niitä aina tapahtuu ja ne ovat hyvin ikäviä. Hoitajien työkiireet ja työmäärä lisää inhimillisten virheiden uhkaa ja siksikin on tärkeää, että hoitajien työolot huomioidaan myös sotessa kriittisesti. Toinen on tietojärjestelmät ja niiden toimivuus. Koneet on otettava haltuun. Kritiikkini toimimattomia tietojärjestelmiä kohtaan ei ole mitään uutta. Esitin sitä jo viime oppositiokaudella. Tietojärjestelmät kylläkin maksavat- se on loputon kaivo, johon uppoaa tolkuttomasti varsinkin jos tehdään puolivaloilla ja vain vähän kerrassaan. Ne on laitettava kerralla kuntoon.


Arja Juvonen
Kansanedustaja
050-5311108
 
Arja Juvonen, Puh. 050-531 1108, 09-432 3060, , www.eduskunta.fi